Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Problemele demografice ale României vor avea un impact negativ asupra pieței muncii, avertizează Comisia Europeană. Scăderea natalității, migrația dar și îmbătrânirea populației vor determina scăderea forței de muncă cu un procent de 8,8% până în anul 2030, reiese din prognoza Bruxelles-ului.

Pentru a reduce impactul acestei scăderi rapide, România va avea nevoie de creșterea productivității muncii, dar și de creșterea numărului de salariați în rândul femeilor, al romilor și al persoanelor în vârstă.

Semnalul de alarmă al Comisiei Europene

Competențele forței de muncă din România rămân insuficient aliniate la nevoile pieței forței de muncă. Potrivit Comisiei Europene, lipsa  de competențe și neconcordanțele dintre acestea, dar și un sistem de educație și formare slab afectează negativ perspectivele pieței muncii. Capacitatea serviciilor publice de ocupare a forței de muncă de a oferi un sprijin integrat și orientat, inclusiv pentru perfecționarea și recalificarea profesională, rămâne limitată, mai arată același raport.

Eurostat estimează că 13,267 milioane de persoane din UE, dintre care 11,155 milioane în zona euro, erau în şomaj în februarie. Comparativ cu ianuarie 2022, numărul şomerilor a scăzut cu 221.000 în UE şi cu 181.000 în zona euro. Comparativ cu februarie 2021, numărul şomerilor s-a redus cu 2,568 milioane în UE şi cu 2,150 milioane în zona euro.

Revine carantina obligatorie. Autoritățile sunt în alertă

Articolul precedentCîțu: ”PNL a adus mai mulți bani la buget”
Articolul următorNicușor Dan: ”Podul Basarab nu are recepția făcută. Nu beneficiem de garanție”