270.000 de români, muncitori zilieri în Germania

După scandalul „Sparanghel” de anul trecut, ministerul Muncii caută soluții pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă

Ministrul Muncii, Raluca Turcan vrea condiții mai bune pentru muncitorii zilieri ce activează în Germania. Potrivit acesteia, s-au făcut progrese pentru a îmbunătăți condițiile de muncă a peste 270.000 de muncitori, în contextul în care, în 2020, în plină stare de urgență, România a fost într-un imens scandal.

„Pentru aceşti aproximativ 270.000 de muncitori deja am făcut progrese foarte mari ambele ţări, ambele ministere ale muncii, pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă, pentru a îmbunătăţi activitatea de control a condiţiilor de muncă pentru muncitorii care lucrează în străinătate, pentru a creşte relaţia dintre angajatori şi angajaţii sezonieri prin intermedierea procesului de muncă sezonieră de către agenţii specializate de plasare a forţei de muncă”, a declarat ministrul Muncii, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Râmnicu Vâlcea.

Raluca Turcan a menţionat că „speră” ca săptămâna viitoare să fie finalizat în şedinţa de Guvern proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care a fost în primă lectură şi care îmbunătăţeşte condiţiile în care românii pot pleca la muncă în străinătate.

Scandalul „Sparanghel”

La începutul lui aprilie 2020, aproape 2.000 de doritori de muncă agricolă sezonieră  în Germania s-au înghesuit pe aeroportul din Cluj Napoca pentru a se îmbarca spre Germania, în ciuda restricțiilor impuse de pandemie. La acel moment, Ambasada României la Berlin s-a plâns într-o scrisoare că autoritățile române nu ar fi primit nicio informație în acest sens de la guvernul german.

Situația în România s-a lăsat cu înființarea Comisiei „Sparanghel” în care au fost audiați ministrul de Interne de la acea vreme, Marcel Vela, precum și ministrul Transporturilor, Lucian Bode. Comisia a avut rolul de a verifica legalitatea deplasării celor aproximativ 2.000 de cetăţeni români, în noaptea de 8 spre 9 aprilie, din localităţile lor de origine, unele aflate în carantină cu strictă supraveghere militară, la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, în condiţiile în care Ordonanţa Militară nr. 2 indica foarte clar excepţiile de la interdicţia deplasării persoanelor fizice.

Pensionarea dosarului cu șină și digitalizarea

Articolul precedentDragnea a câștigat procesul cu Penitenciarul Rahova
Articolul următorMinistrul Bode promite că pensiile din MAI rămân neschimbate cât este la conducere