Foto: Universul.net

În tot tam-tamul discuțiilor pe tema pensiilor, făcute de când s-a instalat actuala coaliția de guvernare, a intervenit azi ministrul Lucian Bode, care a simțit nevoia să asigure că cei care primesc aceste drepturi din Ministerul Afacerilor Interne nu trebuie să se teamă. Nu că s-ar fi întâmplat ceva notabil pe linia modificării pensiilor, în afară de cei câțiva speciali foști parlamentari.

Ministrul Muncii Raluca Turcan își vede în continuare de discuții, ba chiar aparent lucrează intens la modificarea pensiilor speciale și reducerea sporurilor în sistemul bugetar, iar asigurările lui Lucian Bode de azi vin cam în contradicție.

S-a întâmplat într-o conferință de presă pe care ministrul Bode a susținut-o cu prilejul unei vizite la Botoșani, ministrul explicând că pensionarii din structurile MAI beneficiază de drepturi în baza unei legislații și că acest lucru nu poate fi schimbat.

Din punctul de vedere al ministrului, discuțiile vizavi de tăierea sau plafonarea pensiilor au legătură directă cu valurile de pensionări din MAI.

Nu sunt ei vinovaţi pentru că au astăzi o legislaţie care le permite la 50 de ani, dau un exemplu, şi îndeplinesc condiţiile legale, să treacă în rezervă. Eu cred că nivelul veniturilor în MAI nu este unul aşa cum ni-l dorim. Nivelul pensiei pe sistemul actual este unul care avantajează angajaţii din structurile MAI în raport cu alte sisteme publice, dar în acelaşi timp trebuie să ne uităm şi la drepturile şi obligaţiile pe care le-au avut în timpul activităţii.

…Sunt mulţi factori care ar contribui la decizia de a rămâne pe post, dar cred că cel mai important este predictibilitatea. Ok, rămân pe post, dar şi peste 12 ani, dacă rămân şapte-opt ani peste vârsta de pensionare, voi avea aceeaşi legislaţie după care mă pot pensiona”, a spus Lucian Bode.

Articolul precedent270.000 de români, muncitori zilieri în Germania
Articolul următorIPF Daniel, „imagine” a campaniei de vaccinare