Administrarea gunoaielor nu e simplă. Pentru unii, pare doar bănoasă, dar sunt două lucruri pe care nu le putem cumpăra cu nici sumă: sănătatea și Mediul.
Prin urmare, toți oamenii, nu doar autoritățile trebuie să-și amintească un singur lucru: „nimic nu se pierde, totul se transformă”. Pentru ca gunoaiele(n.r. resturile de la tot ce folosim) să se transforme în alte resurse regenerabile trebuie să avem grijă ca sănătatea publică și Natura să nu fie afectate.
În Capitală, gestionarea deșeurilor este un punct fierbinte. Depozitarea acestora a dat mari bătăi de cap primarilor, instituțiilor de control, dar mai ales operatorilor economici care se ocupă cu colectarea, sortarea, reciclarea.
Zin.ro a scris în repetate rânduri despre aceste lucruri, iar informațiile nu au fost ușor de obținut. Singurul depozit de gunoi(Vidra) se va umple în curând, iar edilii nu au găsit încă un loc în care să ajungă deșeurile. Mai mult decât atât, unitățile teritorial-administrative poartă lupte aprige cu firma care administrează groapa de gunoi „Vidra”(n.r. Eco Sud), iar opiniile instituțiilor de control sunt total contradictorii. Unele dintre acestea spun că depozitul nu funcționează legal, alteori(…) se comportă ca și când nu văd, nu aud, nu miros(…).
Primarii, adevărații responsabili pentru disconfortul celor care locuiesc în apropierea gropilor de gunoi: „N-au dat gunoaiele peste case, au venit casele peste gunoaie!”
Recent, Aurelian Păduraru, comisarul general al Gărzii de Mediu, a recunoscut la DC News că „n-au dat gunoaiele peste case, au venit casele peste gunoaie”. Mai exact, primarii sunt direct responsabili de faptul că au emis autorizație de construire a caselor în imediata apropiere a depozitelor de gunoi.
„Deci n-au dat gunoaiele peste case, au venit casele peste gunoaie, cu aprobarea primarului”, a remarcat Val Vâlcu, moderator TV.
„Îmi pare rău să o spunem, dar așa s-a întâmplat” a confirmat comisarul Gărzii de Mediu. Și acum ne aflăm în situația în care aceste zone locuite sunt la mai puțin de un kilometru (n.r. de groapa de gunoi) și apar fenomenele neplăcute, disconfortul olfactiv”, a subliniat Aurelian Păduraru, pentru sursa amintită.
Însă, oricine a căutat să cumpere teren la un „preț bun” trebuie să-și asume dezavanatajele zonei. Prin urmare, este o „culpă” colectivă. Nu poți protesta că nu poți ieși afară pentru că „miroase oribil”, câtă vreme ai construit locuința chiar în gura gropii de gunoi.
Costurile pentru transportul gunoiului, adevărata povară pentru primării
Comisarul general al Gărzii de Mediu, Aurelian Păduraru, crede că primarii nu vor mai duce povara costurilor mari pentru transportul deșeurilor în momentul în care se vor asocia, pentru a stabili exact depozitele conforme.
„Toate primăriile din București și Ilfov să se asocieze într-o asociație de dezvoltare inter-comunitară, să stabilească unde să înființeze depozitele, să respecte autorizațiile de mediu cu privire la înființarea lor, cu stație de sortare și toate instalațiile aferente, cu drumuri de acces, există o serie întreagă de rigori, și abia apoi putem spune că avem totul reglementat și nu mai suntem în niciun fel de pericol, de disconfort. Altminteri, vom ajunge în situația în care Bucureștiul și Ilfovul nu vor mai avea unde să ducă gunoiul menajer”, s-a exprimat oficialul Gărzii de Mediu, conform sursei citate.
Eco Sud, „fericita” posesoare a „monopolului controlat”
Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice(A.N. R.S.C) a transmis, de mai multe orim că depozitul Vidra nu funcționează legal, iar tarifele aplicate nu sunt cele aprobate în ședința Consiliului General al Capitalei, însă, până la acest moment societatea Eco Sud este „fericita” posesoare a „monopolului controlat”
Reprezentanții acestei firme spun că dețin toate licențele necesare pentru gestionarea deșeurilor, iar ce spun instituțiile statului și jurnaliștii sunt doar minciuni.
„În ce priveşte licenţa A.N.R.S.C, precizăm că Eco Sud deţine licenţe pentru toate centrele de management integrat al deşeurilor pe care le operează în România, inclusiv pentru Depozitul Ecologic Vidra, aceasta fiind confirmată de Curtea de Apel Bucureşti care a reţinut recent faptul că A.N.R.S.C. are obligaţia de a modifica condiţiile asociate licenţei şi pentru acest depozit, conform Sentinţei Civile nr. 1293/2021, pronunţată la data de 24.09.2021 în dosarul nr. 557/2/2021, din al cărui dispozitiv cităm următoarele: „Obligă pârâta A.N.R.S.C. să soluţioneze cererea reclamantei de modificare a condiţiilor asociate licenţei în ceea ce priveşte depozitul Vidra”, susțin reprezentanții Eco Sud.
ANRSC: „Monopolul controlat nu permite tarife neaprobate”
În România fiecare județ deține un singur depozit ecologic gestionat de o companie, iar Bucureștiul, pe același principiu, deține un singur depozit ecologic este Depozitul Ecologic Vidra,
Prin urmare, companiile care acționează în domeniul tratării și depozitarii deșeurilor își desfășoară activitatea în regim de „monopol controlat”, așa cum prevede Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice. Cu toate acestea, „monopolul controlat” nu poate duce la practicarea unor tarife neaprobate, este concluzia A.N.R.S.C