Ministerul Finanțelor monitorizează companiile din domeniul energiei

Vîlceanu se implică în „scandalul” creșterii alarmante a prețului la energie electrică și gaze naturale

Ministerul Finanțelor a anunțat, vineri, că firmele din domeniul energiei vor fi monitorizate, astfel că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Direcția Generală Antifraudă Fiscală, va desfășura acțiuni de monitorizare a comportamentului financiar-fiscal al acestor companii. Măsurile anunțate de Ministerul Finanțelor vin în contextul majorării prețului la energia electrică și gaze naturale.

„Ministrul Finanțelor, dl Dan Vîlceanu, a dispus intensificarea analizelor privind posibile distorsiuni ale pieței în domeniul energiei, în contextul îngrijorărilor legate de creșterea prețurilor la energie și gaze naturale și al anunțului Comisiei Europene, acela de a avea un set de măsuri și opțiuni pentru a răspunde la şocul creşterii preţurilor.

În acest sens, Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin Direcția Generală Antifraudă Fiscală, va desfășura acțiuni de monitorizare a comportamentului financiar-fiscal al operatorilor economici din domeniu. Acțiunile vizează menținerea unui mediu concurențial corespunzător și vor completa demersurile instituțiilor cu atribuții în domeniu”, se arată în comunicatul Ministerului Finanțelor.

Ce praguri de compensare sunt pentru consumatorii casnici

În contextul creșterii alarmante a prețului la energia electrică, respectiv la gaze naturale, premierul interimar Florin Cîțu a anunțat că susține plafonarea acestora, lansând în același timp și un avertisment.

„Avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunț în perioada următoare să nu se chinuie, pentru că vom folosi plafonarea la prețurile actuale”, a spus Cîțu.

De attfel, ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu a anunțat, luni, că după votul din Senat privind compensarea facturilor la energie electrică și gaz că prețul acestora va rămâne la nivelul celor de anul trecut. Mai mult, că a fost ridicat pragul consumului de energie electrică ce va fi supus compensării, de la 200 la 300 de kWh, plus 10% marjă de toleranță, ca urmare a unui amendament depus în Parlament, în  timp ce volumul de gaz compensat va fi cel de 1.200 mc, la fel ca în proiectul inițial, compensarea urcând de la 25% la 30%.

Virgil Popescu, responsabilul cu veștile bune în prag de iarnă

Articolul precedentCNSU a decis care sunt restricțiile pentru următoarele 30 de zile
Articolul următorAUR critică introducerea certificatului verde în România: „Neconstituțională și inutilă”