Instituția „Avocatul Poporului” face verificări privind dezvăluirile site-ului mediacalarasi, preluate și de zin.ro, cu privire la mai multe nereguli de la Grădina Zoologică. Astfel, Primăria Călărași va trebui să ofere date exacte în acest sens. Jurnaliștii au demonstrat, atât cât le permite activitatea, că la ZOO Călărași sunt posibile fapte cu iz penal: abuz în serviciu, furt, rele tratamente animalelor, încălcarea dreptului la un mediu sănătos.
Avocatul Poporului a cerut lămuriri cu privire la faptul că în curtea Grădinii Zoologice din Călărași există o suprafață cu păcură, neecologizată.
Potrivit surselor noastre, imediat după ce presa locală a dezvăluit acest aspect, edilul Marius Dulce, însoțit de consilierul său, Octavian Câju, a mers pentru a face presiuni asupra unor angajați, astfel încât să nu devină „surse pentru jurnaliști”.
Garda de Mediu a efectuat un control în acest sens, dar nu a dispus nicio măsură, câtă vreme directoarea ZOO Călărași, medic veterinar Valentina Blebea, a cerut unui angajat „să astupe cu pământ suprafața din care iese păcură, deoarece vine Mediul în control”.
Unii specialiști în mediu ne-au explicat că aceasta nu este o soluție corectă, deoarece pământul nu va reuși să prevină daunele aduse mediului, ci ar trebui să se apeleze la o ecologizare realizată de profesioniști.
În ceea ce privește celelalte aspecte privind sacrificarea unor animale chiar în curtea instituției, procurorii urmează să stabilească cine sunt vinovații, deoarece există un dosar penal întocmit în acest caz.
IPJ Călărași comunică și „nu prea”
La solicitarea noastră, Inspectoratul de Poliție Călărași a răspuns parțial, prin purtătorul de cuvânt, agent principal de poliție Bianca Ghiveci. Ea nu ne-a precizat, dacă pe rolul instituției pe care o reprezintă există un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la toate neregulile sesizate de mass-media(n.r. am aflat „pe surse”), însă, ne-a menționat că nu există o anchetă internă cu privire la comisarul-șef de la Poliția Rutieră care a luat un ied de la ZOO Călărași, fără explicații.
Avocatul Poporului este instituția care poate face anchete proprii și are rolul de „mediator” între instituțiile publice și cetățeni. Emite recomandări pentru adoptarea, modificarea unor legi, dar nu reprezintă în instanță petenții.