Florin Papuc, consilier local în comuna Bălești(județul Gorj), susține că i s-a propus de mai multe ori șpagă, pentru a nu mai sesiza ilegalitatea depozitului de reciclare din această localitate, însă a refuzat vehement. Alesul local a sesizat instituțiile statului, în repetate rânduri, deoarece depozitul ar funcționa nelegal cu complicitatea autorităților.
„Am fost contactat de terțe persoane propunându- mi sume colosale de bani (miliarde de lei vechi)să nu mai fac zgomot și să îi las în pace.
Dragi locuitori din Bălești vă spun un singur lucru: cinstea și corectitudinea am moștenit o din familie
Le spun ipochimenilor, care ma tot deranjează că(…) PAPUC FLORIN nu se vinde.
Voi formula plângeri penale împotriva celor care vor încalcă legea, dar și împotriva consilierilor care vor vota nerespectând legea”, declară consilierul local Florin Papuc.
Un consilier local din Bălești spune că i s-a propus șpagă. Se schimbă PUZ-ul, special pentru o firmă privată
În fapt, este vorba despre depozitul de reciclare din comuna Bălești, administrat de firma de SC NEW NCR RECICLARE SRL. În urma mai multor controale, s-a depistat că acesta nu funcționează în totalitate legal și are termen până la 27 decembrie ac să se pună la punct cu normele privind protejarea Mediului și sănătatea populației.
Primăria Bălești i-a „sărit” în ajutor acestei firme și a propus schimbarea Planului Urbanistic Zonal, deși legea prevede că acesta nu se poate modifica timp de 10 ani de la aprobare(foto-document)
Planul Urbanistic General al comunei Băleşti nu oferă posibilitatea ca SC NEW NCR RECICLARE SRL să stocheze gunoaiele și să producă semifabricate din acestea.
Aceste activități sunt industriale și sunt interzise în zona în care se află amplasamentul depozitului de deșeuri. O comisie a Prefecturii Gorj a sesizat aceste neregului, cu ocazia unui control.
„Cu ocazia verificărilor efectuate la punctul de lucru al SC NEW NCR RECICLARE SRL din sat Băleşti, strada Principală nr. 53, Comisia mixtă a constatat că anumite condiţii impuse în autorizaţia de mediu nu au fost respectate, în sensul că nu întreaga cantitate de produse rezultate în urma valorificării deşeului de sticlă era acoperită; – nu au fost asigurate măsuri şi dotări speciale pentru depozitarea corespunzătoare a deşeurilor şi materiilor prime rezultate din valorificarea acestora; – pe platforma de lucru a operatorului erau depozitate cantităţi mari de deşeuri şi de materii prime (sticlă pisată şi fulgi de PET-uri), fapt care ar putea genera poluarea mediului în condiţii meteo nefavorabile (rafale de vânt/curenți puternici)”, se arată în nota de control a Prefecturii Gorj, citată și de gorjeanul.ro
Depozitul de reciclare din Bălești a desfășurat activitate fără autorizație, spune comisia de control
Autorizația de mediu obținută de SC NEW NCR RECICLARE SRL a fost revizuită prin introducerea de activități noi, de 8 ori de la data eliberării până la data efectuării verificărilor, respectiv, în următoarele date: 09.03.2017; 08.05.2017; 26.07.2017;12.02.2018; 28.09.2018; 10.05.2019; 26.08.2019; 01.10.2019, menționează Prefectura Gorj.
„Din corelarea prevederilor art. 5 cu art.14, din Ordinul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile nr. 1.798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizației de mediu, cu modificările şi completările ulterioare, reiese că, pentru o activitate nouă, pe care urmează să o desfășoare titularul unei activități autorizate din punct de vedere al protecţiei mediului comisia consideră ca era necesară parcurgerea procedurii pentru emiterea unei autorizații noi și nu revizuirea acesteia”.
Printre măsurile dispuse, administratorul depozitului de reciclare din Bălești trebuie să se mute într-o zonă în care PUZ-ul să permită activitatea de tip industrial. De asemenea, i s-a pus în vedere să respecte cantitatea de deșeuri declarată în acte, fără să stocheze mai mult decât capacitatea depozitului.
A fost sesizată și Poliția
Comisia de control a Prefecturii Gorj a sesizat mai multe nereguli în certificatele de urbanism pentru administratorul depozitolui de reciclare de la Bălești. Întrucât sunt suspiciuni de fals, a fost sesizată Poliția.
„Transmiterea raportului de control Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj pentru efectuarea cercetărilor cu privire la înscrisurile diferite din cele două certificate de urbanism (Certificatul de Urbanism nr. 113/20.08.2018 şi Certificatul de Urbanism nr. 83/05.06.2019) potrivit cărora, pentru acelaşi amplasament, la rubrica „regimul economic” al terenului – destinaţie conform PUG, sunt înscrise destinaţii diferite, respectiv zona instituții și servicii publice (în Certificatul de Urbanism nr. 83/05.06.2019) și zonă unități economice industriale și depozitare (în Certificatul de Urbanism nr. 113/20.08.2018)”, se arată în documentul mai sus precizat.
Până la postarea acestei informații, administratorii depozitului de reciclare din Bălești nu au putut fi contactați, însă Ziarul de Investigații va reveni cu un punct de vedere al acestora.