Mai multe persoane din Strehaia au făcut dezvăluiri cu privire la faptul că au ajuns să câștige bani mulți și negri din reciclarea gunoaielor. Unii dintre ei au recunoscut clar că au colectat „gunoaie” doar pe hârtie, pentru a le da unor societăți private sau organizații nonguvernamentale(ONG) cu angajamentul că le vor recicla. Potrivit unor informații publice, totul a fost doar pe hârtie, iar statul a fost păgubit cu milioane de euro.

Iată ce spune unul dintre cei care a fost doar „punct de legătură” între documente fictive, bani. Numele celor implicați sunt extrem de sonore. De altfel, pe rețelele profesionale vor să pară intangibili.

Acestea sunt firmele conduse de băieți lui Mituș de la Strehaia, care au făcut documente fictive pe deseuri din ambalaje și deșeuri electronice. Ei lucrează fictiv sa știe toată lumea de ei. Toate firmele sunt conduse de ei și făcute raportări fictive către mai multe OIREP-uri din România. Firma a lucrat cu Recicador , Ecosmart union, Environ , Ccr logistic , Eco x.  Și veți vedea mai târziu și denunțurile făcute care au băgat jumate din Strehaia la pușcărie”, a scris unul dintre cei implicați în reciclarea deșeurilor, chiar pe Facebook.

Ce spun procurorii. Clanurile din Strehaia erau doar persoane de legătură

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2019-2020, prin intermediul unor societăţi comerciale coordonate direct sau prin interpuşi, patru persoane ar fi furnizat unor organizaţii care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului documente justificative în care ar fi consemnat în fals că ar fi realizat activităţi de colectare şi reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deşeuri de ambalaje (PET, sticlă, carton), prejudiciul estimat fiind de 24.707.941 de lei”, se precizează într-un comunicat al poliției, vizând unul dintre dosarele de evaziune fiscală.„La vremea respectivă, în primăvara acestui an, poliţiştii şi procurorii au făcut 24 de percheziţii în București şi în alte şase judeţe, la persoane şi firme bănuite că ar fi raportat în fals activităţi de colectare şi reciclare”, este comunicatul oficial al organelor de urmărie penală, citat de Agerpres.

RECICLAD’OR și ENVIRON, două nume „grele” care apar în denunțurile celor de la Strehaia

Cei care au recunoscut că au reciclat în mod fictiv au menționat două nume grele: RECICLAD’OR și ENVIRON, două entități care și-au luat angajamentul să recicleze deșeurile pentru a proteja mediul. Despre prima se menționează că ar fi condusă din umbră de omul de afaceri Remus Truică, condamnat la închisoare cu executare în dosarul „Ferma Băneasa”, iar cea de-a doua este reprezentată de Răzvan Ziemba, antreprenor, consultant de business și fost director executiv al Network One.

Manager Environ: „Ați făcut mizerii împreună”

Iată o convorbire (devenită publică) dintre unul dintre cei care a denunțat afacerea ilegală cu reciclarea deșeurilor și o reprezentantă a Asociației Environ. Dialogul online este uluitor.

Adina Ștef, manager Asociația Environ- „Părerea mea e că ați făcut mizerii împreună și acum nu vă mai înțelegeți” (cu referire ala președintele Environ, Răzvan Ziemba). Și începeți să vă dați în gât unii pe alții!

Răzvan Ziemba „nu cunoaște pe nimeni și nu știe nimic”

Contactat, Răzvan Ziemba, președintele Environ, susține că nu știe persoana care face aceste acuzații: „Nu o cunosc pe acea persoană, are plângere și vom cere prejudicii. Asociația Environ nu are niciun dosar penal pe rol”, ne-a menționat Răzvan Ziemba.

UPDATE 18 octombrie 2021

În cursul zilei de astăzi. luni, 18 octombrie 2021, la două zile după ce a fost contactat pentru un punct de vedere (mai sus) pe e-mailul redacției am primit această notificare pe care o publicăm integral.

În același timp Ziarul de Investigații face următoarele precizări:

Menționăm că domnul Răzvan Ziemba a fost sunat înainte de a se redacta articolul și i s-a consemnat deja punctul de vedere cu privire la informațiile postate. Prin urmare, prezenta notificare nu își are sensul, însă, o publicăm ca o dovada in plus a faptului că nu suntem părtinitori și îi lăsăm pe cititori să tragă concluziile singuri. Mai mult decât atât, amintim tuturor că retragerea unui articol o poate dispune doar un judecător prin hotărâre definitivă, nu o persoană fizică, nu un avocat, nu un administrator al unei societăți comerciale ori președinte de ONG. Acest gen de notificări vor fi considerate presiuni și înțelegem să ne protejăm folosindu-ne de instrumentele legale .

Ziarul de Investigații a mai relatat despre mafia gunoaielor.

”Regii gunoaielor” profită de un haos legislativ. Constatările le-a făcut chiar Consiliul Concurenței în urma unei anchete privind gestionarea deșeurilor medicale, catologate toxice, cu regim special de colectare, depozitare și incinerare. Firmele vizate de ancheta Consiliului Concurenței au fost SC Stericycle România SRL, SC Mondeco SRL, SC AKSD România SRL, SC Bio Hazard SRL, SC Xtreme Ecogreen SRL, SC Loret del Mar SRL, SC Eco Diotti SRL și SC Eco Fire Sistems SRL

OIREP-urile sunt organizațiile care ar trebui să sprijine producătorii de ambalaje să recicleze deșeurile, pentru a proteja mediul. Cei care generează deșeuri provenite din ambalaje riscă amenzi în cazul neatingerii cotelor de reciclare. Practic, sunt cei care preiau sarcina producătorilor și importatorilor de ambalaje de a recicla. Din păcate, așa cum si Poliția a transmis, totul se face pe hârtie.

În urma apariției prezentului articol, in cursul serii de sâmbătă, 16 octombrie 2021, am primit pe e-mailul redacției următoarea notificare pe care o publicăm în integralitate

ultima editare, 16.10.2021 – ora 20.40

SURSĂGeorgiana Dragomir
Articolul precedentCriza sanitară din România continuă. Medicii amenință cu demisia în bloc
Articolul următorUSR aprobă duminică programul de guvernare şi lista Guvernului Cioloş
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”