Energie electrica - Foto pexels.com -
Energie electrica - Foto pexels.com -

Consumatorii eleni care în timpul iernii vor consuma mai puțin curent vor primi subvenţii mai mari la plata facturilor la energie, a anunţat premierul Kyriakos Mitsotakis, potrivit digi24.ro.

Potrivit premierului, Executivul va acorda cetăţenilor subvenţii graduale pentru a stimula reducerea consumului lor de energie.

„Cu cât mai multă energie veţi economisi, comparativ cu factura de anul trecut, cu atât mai mare va fi subvenţia pe care o veţi primi”, a declarat premierul elen. Kyriakos Mitsotakis a declarat că va fi impusă o taxă pe profiturile excepţionale ale rafinăriilor din Grecia, banii fiind folosiţi pentru acordarea de subvenţii celor care folosesc păcură. Grecia arde peste 40% din gazele sale pentru a genera electricitate.

Statul elen a redus importurile de gaze ruseşti şi a crescut capacitatea de stocare a terminalului de gaze lichefiate, pentru a evita deficitul de gaze

Unele centrale pe gaze fac probe pentru a funcționa pe baza de petrol, a anunţat ministrul Energiei, Kostas Skrekas, care a exclus posibilitatea reducerii livrărilor de energie în iarnă. Grecia acordă de anul trecut subvenţii gospodăriilor şi firmelor, pentru a reduce impactul exploziei preţurilor la energie apărută după ce Rusia a redus livrările de gaze spre Europa. Grecia a introdus un plafon asupra plăţilor către producătorii de electricitate, care să reflecte costurile lor reale de producţie, lucru care nu a permis încărcarea facturilor la electricitate, sumele strânse fiind folosite pentru plata subvenţiilor. Din iulie, statul elen a obţinut astfel peste două miliarde de euro.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat săptămâna trecută o propunere legislativă vizând impunerea de taxe pe profiturile excepţionale generate de companiile energetice, într-un moment în care UE se confruntă cu o creştere explozivă a preţurilor la gaze şi electricitate care ameninţă economiile şi gospodăriile.

Fabrica Heineken de la Constanța se va închide anul viitor











Articolul precedentOctavian Oprea, demis de la Autoritatea pentru Digitalizarea României, în urma scandalului de la Școala de vară a tinerilor liberali
Articolul următorCraiova va extinde iluminatul public cu ocazia Crăciunului în mai multe cartiere