sursă foto: FSNAP

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a avut o întâlnire cu reprezentanții Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor(FSNAP), joi, 21 iulie. El și-a luat angajamentul că nu vor fi schimbate criteriile de salarizare, respectiv de pensionare a polițiștilor de penitenciare, față de ceilalți militari și polițiști, ne-a menționat Cosmin Dorobanțu, reprezentantul FSNAP.

„Nu se pune problema schimbării abordării Ministerului Justiției față de polițiștii de penitenciare în ceea ce privește politica salarizării și pensionării acestora”, a asigurat Cătălin Predoiu, ministrul Justiției.

Cum rămâne cu salariile restante? Ministrul Justiției a promis că va pleda pentru acordarea acestora

În ceea ce privește salariile restante ale polițiștilor de penitenciare, coaliția de guvernare va avea „ultimul cuvânt”. Conducerea Ministerului Justiției (MJ) va purta discuții în cadrul coaliției de guvernare, având în vedere că cele două partide politice aflate la guvernare, PSD și PNL, au promis că vor acorda polițiștilor, militarilor și polițiștilor de penitenciare, până la finalul anului 2022, cele două tranșe salariale restante.

Tipic românesc: „Nu avem lege”. Pensiile speciale NU au cadru legal

Până la acest moment, România nu are un proiect de lege legat de modificarea condițiilor de pensionare a polițiștilor, militarilor și polițiștilor de penitenciare. Ministrul Justiției a menționat că „a existat doar  o Notă de informare (referendum) a Ministerul Muncii și Protecției Sociale referitoare la Jalonul referitor la pensiile speciale cuprins în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Astfel, noțiunea de „pensie specială” nu există din punct de vedere juridic. MApN si MAI au restituit Ministerului Muncii și Protecției Sociale Nota de informare neavizată.

În curând, pe zin.ro veți putea citi de ce au ajuns polițiștii de penitenciare să amenințe cu blocarea activității, ce se întâmplă „în spatele gratiilor” și de ce unii deținuți VIP se plâng de condițiile din închisorile românești. Se respectă regulamentul penitenciarelor?

 „Conducerea Ministerului Justiției ne-a informat în cadrul ședinței că nu are reprezentanți în grupul de lucru care lucrează la proiectul pensiilor. Ministerul Justiției avizează de legalitate si constituționalitate toate actele normative si nu va lăsa polițiștii de penitenciare să aibă alte condiții de salarizare si pensionare fata de ceilalți militari si polițișți”, ne-a transmis Cosmin Dorobanțu, liderul FSNAP.

Polițiștii de penitenciare și-au exprimat, în repetate rânduri, nemulțumirile legate de salarizare, pensionare, condițiile de lucru și au menințat chiar cu sistarea activității.

Citește și: Sistemul penitenciar românesc nu este mai prejos decât altele din Europa. Ministrul Justiției: „Condiţiile din penitenciare trebuie să fie egale pentru toţi”

Articolul precedentSorin Oprescu, prea bolnav pentru a fi adus în penitenciarele din țară
Articolul următorA mințit Rudel Obreja? Este condamnat DEFINITIV pentru fapte de corupție și susține că are cancer în fază terminală. Administrația Penitenciarelor spune că nu a dovedit că a fost bolnav în libertate
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”