Interesul tot mai scăzut pentru vaccinare, dar și controversele legate de serul produs de AstraZeneca au făcut ca la finalul săptămânii trecută România să aibă stocuri mari de doze, din toate cele patru seruri disponibile. Dintre acestea, în jur de 35.000 de doze de la AstraZeneca au termenul de expirare pe 30 iunie, a declarat, la Digi 24, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
„Noi încercăm să distribuim – ele sunt de fapt doze care se regăsesc la nivelul direcțiilor de sănătate publică, în centrele regionale de depozitare și în centrele de vaccinare. Sunt doze care au fost distribuite cu mult timp în urmă, însă ca urmare a scăderii importante a numărului de persoane care se vaccinează cu acest vaccin, evident că aceste doze au un risc de a ieși din termenul de valabilitate în perioada următoare. Tocmai de aceea, pentru noi este important la acest moment să creștem capacitatea de stocare, dar, pe de altă parte, să evităm să iasă din valabilitate aceste doze”, a spus Valeriu Gheorghiță.
AstraZeneca, penalizare consistentă dacă nu respectă contractul cu UE
AstraZeneca, donată sau revândută
Totodată Valeriu Gheorghiță a reamintit că aceste doze vor fi redistribuite la nivel european, fie prin revânzare, fie prin donație, considerând că este etic și firesc să beneficieze de vaccinuri cei care își doresc să se vaccineze, din țările care nu au avut un acces facil la vaccinuri, așa cum s-a întâmplat în România.
Reamintim că săptămâna trecută, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care România poate vinde și dona doze de vaccin.
Mai mult, tot din cauza interesului tot mai scăzut pentru vaccinare, autoritățile au luat în calcul sistarea câtorva dintre transporturile viitoare, cu aproximativ 4 milioane de doze, dar și închiderea unora dintre centrele de vaccinare, respectiv reducerea fluxurilor de la centrele ce vor rămâne încă deschise.
Guvernul a aprobat cadrul legislativ pentru vânzarea de vaccinuri anti Covid