AstraZeneca, penalizare consistentă dacă nu respectă contractul cu UE

„Decizia confirmă poziția Comisiei”, a transmis Ursula von der Leyen

Producătorul AstraZeneca trebuie să livreze 80 de milioane de doze de vaccin antiCovid către Uniunea Europeană până pe 27 septembrie sau să plătească o amendă, a decis vineri o instanță belgiană, relatează Politico.

Curtea a decis că producătorul britanic trebuie să livreze 15 milioane de doze până pe 26 iulie; 20 de milioane de doze până pe 23 august; și o ultimă tranșă de 15 milioane de doze până pe 27 septembrie, potrivit instanței.

 Acest total de 50 de milioane de doze se adaugă celor 30 de milioane de doze pe care AstraZeneca le-a distribuit la sfârșitul primului trimestru al anului 2021. În cazul în care compania nu va respecta programul de livrare, aceasta va suporta o amendă de 10 Euro pe doză.

Poate că amenda pare mică, însă prețul de livrare este de doar 1,78 Euro, potrivit unei „scăpări”  a unui secretar de stat belgian.

AstraZeneca vede o victorie în această decizie

Instanța a stabilit, de asemenea, că AstraZeneca ar fi trebuit să facă toate eforturile pentru a livra vaccinurile așa cum promisese în contract, inclusiv prin folosirea spațiilor sale de producție din Marea Britanie, menționate în mod explicit în contract. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat decizia: „Decizia confirmă poziția Comisiei: AstraZeneca nu și-a respectat angajamentele pe care și le-a luat în contract. Ne bucurăm că un judecător independent confirmă acest fapt.

Această decizie arată nu doar că a noastră campanie de vaccinare europeană este eficientă pentru cetățenii noștri în fiecare zi, ci și că a fost stabilită pe baze legale stabile”.

AstraZeneca a descris, de asemenea, știrea ca pe o victorie. Acesta a spus că alte afirmații formulate de Comisie „au fost respinse” și, în special, a menționat că „Curtea a constatat că Comisia Europeană nu are exclusivitate sau drept de prioritate asupra tuturor celorlalte părți contractante”.

AstraZeneca, dată în judecată de Comisia Europeană

Articolul precedentPână să curgă banii prin PNRR, Ministerul Proiectelor Europene promite laptopuri și tablete pentru elevi și profesori, din fonduri europene
Articolul următorCod portocaliu de ploaie torențială în mai multe zone din sudul țării, inclusiv în Capitală