AstraZeneca, dată în judecată de Comisia Europeană

„Fiecare doză de vaccin contează, fiecare doză de vaccin salvează vieți”, a declarat comisarul european, în legătură cu nerespectarea normelor contractuale ale companiei furnizoare de doze de vaccin

Vaccin AstraZeneca (Digi 24)

Comisia Europeană a anunțat că a dat în judecată compania AstraZeneca, din pricina nerespectării obligațiilor contractuale, motivându-și decizia cu afirmația potrivit căreia „prioritatea UE este să asigure că livrările de vaccinuri sunt conform programului pentru a proteja sănătatea cetățenilor europeni”, a declarat comisarul european, Stella Kyriakides.

Procesul împotriva AstraZeneca va începe la sfârșitul acestei săptămâni

Contrar așteptărilor, Comisia Europeană nu a dat AstraZeneca în judecată pentru vreo suspiciune legată de eventuale efecte adverse în urma administrării vaccinului, ci din cauza nerespectării clauzelor contractuale de livrare a dozelor. Mai clar, potrivit procedurilor legale, compania se angaja să livreze 300 de milioane de doze, însă va livra 70 milioane de doze, astfel nerespectând contractul semnat cu Uniunea Europeană. „Fiecare doză de vaccin contează, fiecare doză de vaccin salvează vieți”, a mai spus comisarul european, pe Twitter, potrivit AlephNews.ro.

Prefectul Capitalei are lucrurile, în general, sub control

Un purtător de cuvând al Uniunii Europene a mai spus că: „unii termeni din contract nu au fost respectați, iar compania nu a fost în stare să adopte o strategie sigură pentru a asigura livrarea dozelor la timp. Vrem să ne asigurăm că există o livrare rapidă a unui număr suficient de doze la care au dreptul cetățenii europeni și care au fost promise în baza contractului”, potrivit Reuters, preluat de sursa menționată anterior.

AstraZeneca s-a mai confruntat cu un scandal cu aproximativ o lună în urmă, când au apărut suspiciuni ale unor efecte adverse, manifestate prin tromboză. Cu toate că Agenția Europeană a Medicamentului a dezmințit zvonurile, declarând că efectele pozitive întrec efectele adverse, zvonurile au continuat să circule, interesul populației pentru acest vaccin scăzând dramatic.

Cât privește situația de la noi din țară, centrele unde se administrează serul AstraZeneca sunt, în continuare, ocolite de majoritatea românilor, în ciuda eforturilor autorităților de a-i convinge pe aceștia să apeleze la acest vaccin.

Nici în cazul Pfizer și Moderna nu există, în momentul de față, prea mult interes.

Articolul precedentDirectorul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, acuzat de abuz în serviciu în legătură cu angajările din instituție
Articolul următorProiect unic în Sectorul 5: cameră multisenzorială destinată copiilor cu nevoi speciale
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.