Sursa Foto: pickr.com.au

După un an școlar plin de lipsuri în contextul în care procesul de învățare a trecut în online și în condițiile în care încă din toamna anului trecut au tot curs promisiuni cu privire la dotarea școlilor cu cele necesare, este rândul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene să anunțe că din septembrie vin „ajutoare”.

Ajutoare în sensul de tehnologie necesară desfășurării orelor online, respectiv tablete și laptopuri – nu doar pentru elevi, ci și pentru profesori.

Concret, din ce se arată într-o postare pe pagina de Facebook a ministerului, ar fi vorba despre 123.600 elevi și peste 6.000 de profesori care vor primi tablete și laptopuri cu acces inclus la internet, pentru activități școlare în mediul online.

Tabletele și laptopurile vor fi achiziționate, conform aceleiași surse, ca urmare a semnării a 111 contracte de finanțare prin Axa 2 a Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020. Proiectele, care sunt implementate de școli, sunt finanțate cu 254,8 milioane lei – fonduri UE nerambursabile. Da, suntem în 2021, însă programul s-a prelungit, în condițiile în care, pe parcursul perioadei de programare 2014 – 2020, POC beneficia de o finanțare de 1.829.787.234 euro prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

În comunicatul MIPE se mai arată că în total au fost selectate 233 proiecte prin Axa 2 – acțiunea Acțiunea 2.3.3 Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e‐educație, e‐incluziune, e‐sănătate și e‐cultură, din cadrul POC, iar celelalte proiecte vor fi contractate până la 31 iulie 2021.

Este primul pas coerent și absolut necesar în direcția digitalizării școlilor. Va continua cu reforme consistente și investiții prin Programul Național de Redresare și Reziliență”, a spus secretarul de stat al MIPE, Corina Atanasiu.

Și, dacă tot e vorba de PNRR, „România educată” este componenta 15, reformele și rezultatele așteptate fiind adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației, 1.175 SMART Lab-uri (lanoratoare inteligente) achiziționate pentru unitățile de învățământ de nivel gimnazial și liceal, dar și 6.176 de școli care vor primi resurse tehnologice pentru laboratoarele de informatică și pentru învățare în format virtual.

Articolul precedentSubvenția la gigacalorie va duce spre faliment bugetul Ploieștiului
Articolul următorAstraZeneca, penalizare consistentă dacă nu respectă contractul cu UE