Comisia Europeană se pregăteștesă inițieze proceduri judiciare împotriva producătorului de vaccinuri AstraZeneca, potrivit a cinci diplomați ai Uniunii Europene, relatează Politico. Comisia a ridicat această problemă, miercuri, la o reuniune a ambasadorilor, în cadrul căreia s-a declarat că majoritatea țărilor UE vor susține această acțiune, din cauza nerespectării contractului.

„Contractele au fost făcute de Comisie și în consecință vom vedea cum se poate structura cel mai bine acest demers. Este dezamăgitor că s-a făcut o contractare care nu a fost respectată de furnizor. Lucrurile nu pot fi trecute cu vederea, pur și simplu”, a declarat președintele Klaus Iohannis, pe această temă.  

Doar o treime din cantitatea contractată a fost livrată

AstraZeneca a stârnit furia UE în ianuarie, când a spus că nu va putea oferi Uniunii Europene  numărul de doze anticipate inițial. Astfel, până la sfârșitul primului trimestru, compania a livrat 30 de milioane de doze către țările UE, în loc de cele 100 de milioane de doze garantate în contractul său UE. Această situația a pus multe țări în incapacitatea de a-și continua campaniile de vaccinare.

Compania a estimat că va livra aproximativ 70 de milioane de doze până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului, când ar fi trebuit să livreze toate cele 300 de milioane de doze garantate în contractul UE.

Împrumuturi de ser între țările europene

Serul produs de AstraZeneca a fost reevaluat în urma suspiciunilor unei legături între vaccinare și anumite cazuri de tromboză, apărute ulterior. Agenția Europeană a Medicamentului a declarat că „beneficiile sunt mai multe decât riscurile”, iar o parte dintre țările care suspendaseră administrarea acestui ser au reluat imunizarea cu AstraZeneca. De altfel, s-a ajuns la situația în care țările se împrumută între ele cu doze de AstraZeneca. Așa cum se întâmplă între Germania și Danemarca, aceasta din urmă oferind, sub formă de împrumut, 55.000 de doze, din cele 200.000 pe care le are pe stoc.

Danemarca este printre acele țări care au demonstrat scepticism în ceea ce privește vaccinarea cu AstraZeneca, alegând să renunțe la imunizarea populației cu acest ser, în ciuda eforturilor autorităților europene de a echilibra situația cu privire la siguranța vaccinări cu AstraZeneca.

Ce prețuri au vaccinurile împotriva Covid

Prețul vaccinului produs de AstraZeneca este cel mai mic din rândul serurilor împotriva Covid, potrivit unei „scăpări” a unui secretar de stat belgian, pe Twitter. Preţurile, pe unitate, dezvăluite sunt: 1. AstraZeneca: 1,78 euro, 2. Johnson & Johnson: 8,50 dolari, 3. Sanofi/ GlaxoSmithKline: 7,56 euro, 4. Pfizer/ BioNTech: 12,00 euro, 5. Curevac: 10,00 euro, 6. Moderna: 18,00 dolari.  

Chiar dacă postarea a fost ștearsă ulterior, au fost reacții din partea producătorului, care a precizat că prețurile erau confidențiale. Elisabeth Schraepen, purtătorul de cuvânt Pfizer, a declarat pentru cotidianul belgian, Le Soir, că astfel de detalii sunt strict confidențiale. „Aceste prețuri sunt confidențiale, conform clauzei din contractul cu Comisia Europeană”, citează Mediafax.

Danemarca anunță că va da Germaniei 55.000 de doze de vaccin AstraZeneca

Articolul precedentIohannis le taie românilor elanul. 1 iunie este o dată care n-ar trebui suprevaluată
Articolul următorRusia își retrage trupele de lângă Ucraina