Foto: Ro Vaccinare

Vaccinare anti-Covid la „ralanti” în România, interesul tot mai scăzut al românilor față de imunizare ducând la o serie de decizii din partea celor care coordonează campania.

Autoritățile vorbesc despre „un management eficient”, care în realitate se traduce prin suspendarea unor tranșe de vaccin, astfel că în țară, în loc de 7.103.160 doze, vor ajunge luna aceasta 2.635.680.

Și, dacă este să analizăm unele declarații, responsabilii campaniei de vaccinare par a lua în calcul un număr și mai redus de persoane care să dorească să se imunizeze împotriva Covid-19.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, la acest moment se ia în calcul inclusiv vânzarea dozelor către alte țări sau donarea acestora. „Se iau în calcul trei mecanisme: donație, revânzare și redistribuire a dozelor la nivel european, deci direct din fabrică, parte din doze care sunt alocate unei țări pot fi preluate de celelalte țări europene, conform contractului, pentru a fi utilizate atunci când există cerere. Așa este etic, atunci când ai cerere într-un loc, să nu ții doze blocate în depozite, în condițiile în care sunt oameni care vor să se vaccineze mult mai repede”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță, citat de Europa FM.

Pe de altă parte, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat deja că România are „un surplus de doze”. Din acest motiv, în țara noastră vor ajunge mai puține vaccinuri Moderna și Pfizer. Conform acestuia, în ceea ce privește vaccinul Johnson&Johnson nu se suspendă dozele și tranșele săptămânale, iar de AstraZeneca vor fi livrate 167.200 de doze.

Tocmai pentru a avea un management cât mai eficient, s-a discutat și s-a transmis o suspendare în următorul fel: pentru Moderna, trebuie să primim 835.200 de doze, pentru perioada următoare vom avea livrări de 128.400.

Pentru vaccinul Johnson&Johnson nu se suspendă dozele și tranșele săptămânale, acestea vor fi desfășurate după cum au fost anunțate. Am primit până acum 144.000 în prima săptămână, în a doua săptămână am primit 61.800, vin 48.800 săptămâna aceasta, următoarea săptămână 41.400, iar în ultima săptămână vin 115.920, cumulând în total 411.920 de doze”, a explicat acesta pentru cursa citată, detaliind că în cazul Pfizer, în iunie ar fi trebuit să ajungă în România 4.366.444 de doze, din care vom primi 1.928.160 de doze.

Articolul precedentPrimarul Piedone premiază șefii de promoție
Articolul următorAmenajarea a trei parcări supraterane în Sectorul 5, scoasă la licitație