Foto BBC

Doi bărbați, patronii unei spălătorii auto din nordul Angliei, au fost găsiți vinovați de sclavie modernă, iar cei exploatați erau muncitori aduși din România, relatează BBC. Iar poveștile cu joburile din afara granițelor par că sunt tot mai mult „povești de groază”.

 Defrim Paci, în vârstă de 42 de ani, din Nottinghamshire, și Sitar Ali, în vârstă de 33 de ani, din Carlisle, i-au adus pe muncitori români în Marea Britanie și i-au pus să lucreze în continuu pentru foarte puțini bani. Aceștia au îndurat condiții teribile de muncă și au fost forțați să locuiască în case insalubre și aglomerate.

Paci și Ali au fost arestați preventiv, urmând ca la finalul luni să își afle sentința. Potrivit procurorului de caz, Martin Reid, citat de BBC, în perioada 2016 și 2017 muncitorii de la spălătoria auto Shiny „au fost obligați să lucreze multe ore în condiții rele, pentru o salarizare redusă, munca lor fiind exploatată în beneficiul inculpaților”.

Pe lângă acest lucru, Reid a precizat că muncitorilor români le-au fost reținute actele de identitate până când reușeau să plătească cheltuielile legate de costul călătoriei, mai mult, aceștia erau cazați într-un spațiu „foarte murdar”, și pe erau plătiți cu „doar 20 de lire sterline după o săptămână de muncă de 11 pe zi, șase zile din șapte”.

Totodată, procurorul a precizat că muncitorilor nu li s-au oferit echipamente de protecție, având în vedere că lucrau cu produse chimice de curațare, fapt pentru care unii dintre muncitori s-au ales cu arsuri la nivelul mâinilor sau picioarelor. „M-au tratat la fel ca pe un sclav”, a spus unul dintre muncitori.

Paci, capul afacerii

Potrivit procurorilor, Defrim Paci a fost capul afacerii, fiind „responsabil pentru cumpărarea terenului și înființarea spălătoriei auto”, în timp ce Ali era responsabil pentru „tratamentul zilnic al personalului, salariile și plata pentru transportul în Marea Britanie, cazarea și încasarea chiriei”.

Mai mult, Ali a fost găsit vinovat de deținere ilegală de bunuri, după ce au fost găsite 16.000 de lire sterline într-o mașină de lux, percheziționată la momentul arestării.   

Unii sezonieri români, abandonați pe stradă de către angajatori

Articolul precedentLiderul deputaților PSD contestă votul realizat prin mijloace electronice
Articolul următorPrimarul Piedone premiază șefii de promoție