Situația nu e una fără precedent, chestiuni de acest fel fiind des întâlnite încă de dinainte de situația pandemică. Le auzeam ici și colo, ne miram, ne înfuriam, după care uitam de dramele prin care unii lucrători sezonieri trec și ne vedeam de ale noastre. Faptul că noi ne vedeam de ale noastre nu însemna, însă că dramele lor au luat sfârșit – însemna doar că nouă nu ne mai pasă de ele.

Și-ai putea spune că, având în vedere situația excepțională, lucrătorii sezonieri plecați în Germania ar fi trebuit să nu mai treacă prin așa ceva acum, când toată lumea e cu ochii pe felul în care se aplică normale de siguranță anti Covid-19. Cu toate astea, iată că totuși se întâmplă.

Deutsche Welle povestește depre românii plecați la muncă în Germania și despre modul în care unii angajatori aleg să îi trateze. Nu se respectă măsuri de carantinare impuse, ori de bun simț. Muncitori tratați ca pe niște consumabile, muncitori retrogradați la stadiul de „neoameni”. Totul în timp ce românii își riscă sănătatea pentru a merge la muncă în locuri unde nu-și mai dorește nimeni să muncească.

Sezonieri români abandonați pe stradă. Un reportaj Deutche Welle

Profitând de reglementările legale impuse de guvernul german, unii angajatori uită de orice urmă de umanitate și aplică normele de siguranță doar pentru acei lucrători ce au ajuns în Germenia după data de 2 aprilie, cu toate că un număr de 20.000 de sezonieri se aflau deja la fermele din Germania încă de dinainte de această dată. Astfel, sezonierii români sunt abandonați pe străzi, fiindu-le neglijate drepturile de muncă. Da, în plină pandemie de Coronavirus.

Articolul precedentCostel Alexe încearcă să-și spele rușinea. Prea târziu!
Articolul următorDefrișările din România, subiect de dezbatere la nivel internațional
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.