Ministrul Mediului: „Transferul de deşeruri este interzis între statele membre”

Anunțând o colaborare cu ministerul de Interne, ministrul Mediului subliniază că introducerea deșeurilor în țară rămâne strict interzisă. Ba mai mult, promite controale mai multe și mai dese

Foto: Hotnews
Foto: Hotnews

Ministrul Mediului ia atitudine în scandalul deșeurilor, cele care au invadat vămile românești în ultima perioadă. Și cum Constanța s-a confruntat cu o sumedenie de astfel de cazuri, aflat ieri în orașul de la malul mării, Tanczos Barna le-a vorbit constănțenilor despre acest subiect, punctând pe ilegalitate. „Transferul de deşeruri este interzis între statele membre. Pot fi valorificate deşeuri sau pot fi aduse deşeuri ca materie primă care ulterior să fie valoficate în industria de reciclare. Transportul propriu-zis de deşeuri şi aducerea de deşeuri din alte state membre este infracţiune şi este ilegală. Tarifele, preţurile din România sunt specifice unei ţări care acum încearcă să-şi construiască sistemele de transport, colectare, depozitare. Dacă tarifele de depozitare sunt foarte mari în România, este o descurajare a depozitării. Dacă în România tarifele pentru transport, tarifele pentru depozitare, ar fi identice cu cele din Germania, societatea românescă nu şi-ar permite să le plătească”, a spus ministrul Mediului la Constanța.

Ministrul Mediului, anunță o colaborare „extrem de eficientă” cu Poliţia și cu Garda de Coastă

Dând asigurări că ar fi început o colaborare „extrem de eficientă” cu Poliţia și cu Garda de Coastă, ministrul Mediului, Tanczos Barna subliniază că aceste colaborări nu ar fi valabile doar în Constanţa, ci şi la celelalte treceri de frontieră din ţară, punctând pe zona de sud,vizată de transporturile ilegale de deșeuri. „Împreună cu Ministerul de Interne încercăm să restrângem numărul acelor puncte de trecere a frontierei unde pot intra în ţară anumite tipuri de bunuri. A fost un caz când acelaşi camion a încercat să intre în mod repetat la mai multe puncte de trecere a frontierei din ţară. Acţiunile comune ale Gărzii, ale Poliţiei de Frotnieră, ale procurorilor trebuie să oprească aceste încercări de transfer ilegal de deşeuri din celelalte state membre. Mă voi adresa şi autorităţilor din Germania, îi voi informa, nu trebuie să generalizeze acest fenomen”, a mai spus acesta.

80 de milioane de euro pentru secțiile ATI nou născuți, prin PNRR

Ministrul Mediului are, astfel, soluția, potrivit acestuia: controlul, cercetările penale şi sancţiunile drastice pentru „persoanele care încearcă să facă aşa ceva”.

Articolul precedentCioloș și vestea sa bună: din iulie va exista un Certificat Digital European Covid
Articolul următorCiolacu crede niciun președinte al PSD nu ar trebui să mai candideze la prezidențiale
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.