Foto: Facebook

Europarlamentarul Dacian Cioloș anunță că membrii Parlamentului European și Consiliului European au căzut de acord asupra formei Certificatului Digital European Covid-19, însă un document palpabil va fi eliberat abia după ce va fi întocmit un regulament.

Din ce scrie Cioloș, la un consens asupra certificatului s-a ajuns „după negocieri foarte dificile”, iar din explicațiile sale ar rezulta că cel mai probabil documentul le va acorda „liberă trecere” prin statele Uniunii Europene nu doar celor vaccinați, ci și celor care au un test Covid negativ și celor care au trecut prin boală și au dezvoltat anticorpi.

O dată avansată de europarlamentarul USR PLUS pentru emiterea certificatelor ar fi 1 iulie, până când ar trebui să fie puse la punct toate detaliile. Până una alta, Cioloș arată că discuțiile asupra certificatului sunt „un pas spre normalitate”, acordul la care s-a căzut fiind „o veste bună pentru toți cetățenii europeni care lucrează, au afaceri, vor să călătorească sau să meargă în vacanță în alte state UE”.

Aceste certificate vor fi eliberate pe baza unui cadru comun, recunoscut reciproc de toate statele membre UE, care va include adeverințele de vaccinare, de testare sau de anticorpi naturali.

Printre reușitele negociatorilor Parlamentului European sunt câteva esențiale:

Ridicarea treptată a restricțiilor de carantinare și izolare pentru călătoriile între statele membre ale Uniunii Europene după implementarea certificatului de la 1 iulie.

Certificatul va fi disponibil în format digital și pe hârtie și va putea fi obținut atât de către cei care au fost vaccinați, cât și de către cei care au fie un test COVID negativ, fie dovada recuperării în urma infectării cu virusul. Aceasta din urmă va fi adăugată imediat ce anticorpii vor putea fi dovediți pe baza unui test științific general recunoscut și accesibil – Comisia Europeană și Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor vor continua să lucreze în acest sens.

State membre ale UE nu vor putea impune restricții pentru cei care vor deține certificatul decât în mod excepțional și doar pe baza datelor Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. De asemenea, vor notifica eventuale restricții cu cel puțin 48 de ore în avans.

Comisia Europeană va pune la dispoziție 100 de milioane de euro pentru achiziția de teste COVID pentru ca acestea să fie accesibile.
După această etapă, urmează ca Regulamentul privind certificatul să ajungă la vot în plenul Parlamentului European în sesiunea 7-10 iunie
”, scrie Dacian Cioloș pe Facebook.

Articolul precedent80 de milioane de euro pentru secțiile ATI nou născuți, prin PNRR
Articolul următorMinistrul Mediului: „Transferul de deşeruri este interzis între statele membre”