Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că trebuie să înceteze presiunea foarte mare pe care o pun românii ce trec punctele de frontieră asupra angajaților DSP, precizând că aceștia din urmă își fac doar datoria. Mai mult, subliniază Rafila, românii care revin în țară aveau de făcut două lucruri simple, să se testeze sau să se vaccineze, și astfel, nu mai existau probleme la intrarea în țară.
„Faptul că mulţi dintre colegii noştri în acest moment sunt supuşi unei foarte mari presiuni, mă refer la colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică, care acţionează în punctele de trecere a frontierei, trebuie să înceteze. Ei nu fac altceva decât să încerce să protejeze siguranţa cetăţenilor acestei ţări, ei îşi fac datoria. Cred că toată lumea trebuie să înţeleagă că dacă îi blamăm şi îi demobilizăm, atunci când o să vină noul val pandemic, o să avem probleme foarte mari, tocmai pentru că nu respectăm nişte funcţionari publici specializaţi, care pot să ajute la trecerea peste acest val pandemic”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi 24.
Măsurile luate de Guvern în contextul apariției noii tulpini Omicron
Acesta a subliniat faptul că înțelege nerăbdarea și nervozitatea unora, „dar nu aveau altceva de făcut decât să se vaccineze sau să se testeze ca să nu aibă probleme la intrarea în România”. Mai mult, ministrul Sănătății a afirmat că aceste lucruri le fac la revenirea în țările din vestul Europei, „dar în mod paradoxal, nu-l fac atunci când se întorc acasă. Nu este în regulă”, a mai precizat Alexandru Rafila.
În weekened trecut, au fost carantinate 16.000 de persoane, cifră pe care ministrul Sănătății o consideră extrem de mare, mai mult, acest fapt a îngreunat activitatea punctelor de frontieră. „Oamenii trebuie să înţeleagă că aşa cum respectă legislaţia ţărilor în care lucrează sau în care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene aceeaşi abordare trebuie să fie şi atunci se întorc acasă”, a mai spsu ministrul Sănătăţii.
PLF, obligatoriu de astăzi
Reamintim că începând de astăzi este obligatoriu formularul pentru localizarea pasagerului (PFL), care se poate descărca de pe aplicația STS, cu cel mult 24 înainte de intrarea în țară, și care nu doar că va reduce din timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei (terestre sau aeriene), dar documentul este interconectat cu DEPABD și Poliția de Frontieră (pentru validarea datelor de identitate) și Corona-forms (aplicația unde se regăsesc persoanele infectate cu Covid, izolate sau carantinate).
De asemenea, ministrul de Interne, Lucian Bode, susține că „orice nerespectare a deciziei de carantinare din partea celor care sunt în astfel de situații înseamnă infracțiune, înseamnă dosar penal”. Totodată, Bode cere responsabilitate din partea celor care intră în țară, „pentru că instituțiile statului își vor face datoria”, a mai spus ministrul de Interne, la B1TV.
Formularul digital de intrare (PLF) în România devine operațional de duminică, 19 decembrie