Alexandru Rafila și Raed Arafat (captură video)

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat, duminică, după ședința de la guvern, că persoanele din statele terțe vor trebui să prezinte un test PCR, nu mai vechi de 48 de ori, la intrarea în România. Totodată, persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală vor fi carantinate pentru 10 zile.

„Măsurile care s-au discutat şi care urmează să fie adoptate în perioada imediat următoare se referă la limitarea răspândirii acestei noi tulpini şi de aceea, românii şi alţi cetăţeni din UE care vin din ţări terţe, deci din afara Uniunii, vor prezenta un test RT-PCR obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinaţi, vor intra în carantină timp de 10 zile”, a declarat Rafila, la finalul ședinței care a durat mai bine de patru ore.

De asemenea, ministrul a precizat că persoanele care vin din alte ţări, dar din spaţiul UE, vor continua să prezinte, ca şi până în prezent, certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR, obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.

În privința persoanele nevaccinate care nu au trecut prin boală în ultimele 6 luni, care călătoresc din alte state membre ale UE aflate în zona roşie, acestea urmează să fie carantinate timp de 10 zile.

Mai mult, Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat că, din 20 decembrie, va fi implementat formularul de localizare al pasagerului (PLF), un document care este deja introdus și funcțional în multe țări, și care vine în sprijinul autorităților în cazul unei anchete epidemiologice. „Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat din 20 decembrie. Cei care acum călătoresc în alte ţări europene deja ştiu că acest formular există, aşa că România va introduce şi acest tip de formular”, a precizat Arafat.

Măsurile anunțate de ministrul Rafila vor ajunge la CNSU, iar cel mai probabil, mâine, acestea vor fi aprobate, urmând ca zilele viitoare să se și pună în aplicare.

De altfel, Rafila a subliniat faptul că informal trebuie să se țină cont de anunțul făcut duminică,  pentru ca oamenii să știe care sunt măsurile viitoare. Totodată, a subliniat necesitatea resăectării măsurilor sanitare aflate în vigoare, purtatul corect al măștii de protecție, precum și evitarea aglomerațiilor.

Oficial. Omicron a ajuns și în România

Articolul precedentGrindeanu despre „ruptura” de Dragnea. „Când mi-am asumat aproape în mod personal să dau Ordonanţa 14”
Articolul următorPapa, despre politicienii Europei: ”Fac promisiuni nerealiste”