Omicron (preluare DW)

UPDATE: Ca urmare a confirmării prezenței tulpinii Omicron în România, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, duminică, de la ora 11.00, la sediul Guvernului, o  întâlnire de lucru cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei: ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol, transmite Guvernul României.
După consultarea cu specialiștii din domeniul sănătății și al situațiilor de urgență, voi dispune măsurile care se impun. Nicio clipă nu trebuie pierdută, niciun efort irosit pentru a proteja țara noastră de o evoluție nedorită, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Varianta Omicron a ajuns și în România, două dintre persoanele confirmate pozitiv, care au sosit din Africa de Sud sunt infectate cu această tulpină.

În această după-amiază, Institutul Național de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul Național de Cercetare Medico-Militară ,,Cantacuzino” București care confirmă prezența noii tulpini OMICRON la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021, a anunțat Ministerul Sănătății.
Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui. Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice.
Totodată, reprezentanții MS au transmis că se așteaptă și rezultatul secvențierii probei recoltate de la sportivul echipei de rugby CSM Baia Mare. De asemenea, anunță MS, persoana depistată pozitiv care a fost în cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta a SARS CoV-2.

Epidemiologul Octavian Jurma a afirmat, zilele trecute că ceea ce se știe până în acest moment este faptul că noua tulpină este extrem de contagioasă. „Analizele statistice arată că e cu aproape 500% mai infecțioasă pentru cei care au trecut prin boală decât (n.r. – tulpina) Delta pentru cei trecuți prin boală. Deci e o tulpină care a evoluat în primul rând să ocolească imunitatea naturală dobândită după infectare, pentru că Africa de Sud tocmai a ieșit dintr-un val Delta devastator, asemănător celui din România, iar acest val nou apare la mai puțin de două luni, lucru care e atipic”, a precizat Jurma, la B1 TV.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), varianta Omicron a fost semnalată pentru prima dată pe 24 noiembrie 2021 în Africa de Sud. De asemenea, primul caz confirmat în laborator a fost identificat plecând de la un eşantion prelevat pe 9 noiembrie.

Jurma: „Omicron a înlocuit Delta mult mai repede decât Delta a înlocuit Alpha”

Articolul precedentLiberalul Dan Motreanu are în minte o persoană emblematică pentru Cotroceni
Articolul următorPrimarul Cristian Popescu Piedone, la inaugurarea „paradisului” din cartierul Rahova