Liberalul Dan Motreanu are în minte o persoană emblematică pentru Cotroceni

Liderul PNL Giurgiu consideră că este mult prea devreme pentru astfel de discuție, mai ales când vorbim de instabilitatea scenei politice românești

Europarlamentarul Dan Motreanu a afirmat, la Digi 24, că deși are în minte posibile candidaturi din partea PNL pentru alegerile prezidențiale din 2024, este prematur luarea acestora în calcul, mai ales în contextul în care România are parte de instabilitate politică. Faptul că s-a făcut un compromis între PNL și PSD în vederea formării unei majorități guvernamentale nu înseamnă câtuși de puțin că este pace pe „scena politică”. De altfel, acesta a reamintit candidaturile ultimilor doi șefi de stat, care au decis să facă pasul cu foarte puțină vreme înainte de alegeri.

„Cred că e o discuţie prematură. Dacă te uiţi în istoria recentă a vieţii politice  din România, cei care şi-au anunţat cu 2-3 ani înainte candidatura nu prea au mai reuşit să ajungă în funcţia pe care şi-au dorit-o. Dacă ne uităm la ultimele două bătălii importante, câştigate în 2004 de Traian Băseascu şi în 2014 de Klaus Iohannis, sunt doi candidaţi care au  venit pe ultima sută de metri, cum se spune, Traian Băsescu cu o lună de zile înainte de a-şi depune candidatura a anunţat şi a intrat în cursa electorală, după retragerea lui Theodor Stolojan şi Klaus Iohannis cam cu 5-6 luni înainte de a-şi depune candidatura”, a declarat Dan Motreanu în cadrul emisiunii „În fața ta” de la Digi 24.

Dan Motreanu (PNL): „În urma fuziunii am luat și ce este mai rău de la cele două partide”

Cât privește candidatul din partea PNL, liderul de Giurgiu, o voce importantă în interiorul partidului, Motreanu a subliniat faptul că acesta trebuie „construit” pe profilul dorit de români la momentul alegerilor, acum fiind încă prea devreme pentru portretizarea candidatului ideal. „Cred că e prematur să vorbim de un candidat al PNL, în acest moment pentru funcţia de preşedinte. Cred că va conta foarte mult şi profilul pe care şi-l doresc românii la momentul respectiv. Pentru că există întotdeuna un punct comun pe care trebuie să îl atingi în campaniile electorale, un punct comun între ceea ce oferă partidul ca şi candidaţi şi ceea ce îşi doresc  cetăţenii”, a mai spus Motreanu, adăugând că apropierea de anul electoral va arăta ce își doresc cu adevărat românii.

Cum perioada următoare este una destul complexă din punct de vedere al guvernării, cu o „relație” atipică între PNL și PSD ce vor realiza prima rotație la finalul lui mai 2023, probabilitatea ca potențialul candidat de astăzi să fie și peste alți trei ani este destul de mică.

Mai mult, precizează Motreanu, „ultimii doi preşedinţi (n.r. ambii au fost primari de orașe importante) au avut în prima parte un profil mai degrabă de administrator, de primar, al oamenilor care au făcut ceva, de a realiza ceva pentru comunităţile lor”, a declarat Motreanu, întărind faptul că acesta fost „tiparul” câștigător al ultimelor campanii electorale, iar cele două nume pe care le are în minte, acum, sunt cele ale fostului primar al Oradei, Ilie Bolojan, respectiv, Emil Boc, edilul municipiului Cluj-Napoca.

Valeriu Nicolae i-a analizat pe prezidențiabilii României

Articolul precedentCâciu promite măriri de salarii pentru bugetari
Articolul următorOficial. Omicron a ajuns și în România