Octavian Jurma (Medika TV)

Epidemiologul Octavian Jurma a explicat, la B1 TV, că potrivit ultimelor date Omicron, noua variantă de coronavirus apărută în Africa de Sud și deja răspândită în mai multe țări (cele din Sudul Africii, Canada, Spania, Marea Britanie, Italia, Suedia, dar și din Asia) este cu mult mai contagioasă decât tulpina Delta, cea care a făcut ravagii în valul patru al pandemiei, inclusiv în România.

„Momentan știm că e extrem de infecțioasă. Analizele statistice arată că e cu aproape 500% mai infecțioasă pentru cei care au trecut prin boală decât (n.r. – tulpina) Delta pentru cei trecuți prin boală. Deci e o tulpină care a evoluat în primul rând să ocolească imunitatea naturală dobândită după infectare, pentru că Africa de Sud tocmai a ieșit dintr-un val Delta devastator, asemănător celui din România, iar acest val nou apare la mai puțin de două luni, lucru care e atipic. În general durează cam șase luni până când scade suficient imunitatea după boală / vaccinare, așa încât să fie un val. Faptul că această tulpină a produs un val de infectări așa mare după Delta a fost un prim mare motiv de alarmă. Apoi analiza tehnică a mutațiilor pe care le are această variantă a stârnit un val de îngrijorare fără precedent. Nici Delta nu a galvanizat așa tare comunitatea medicală cum a îngrijorat Omicron”, a explicat Jurma, pentru B1 TV.

De asemenea, epidemiologul a precizat că specialiștii caută răspuns la o întrebare ce stârnește îngrijorarea, în privința contagiozității în rândul persoanele trecute prin boală, comparativ cu cea a persoanelor vaccinate.

„Dacă ocolește așa mult imunitatea naturală, pentru că Africa de Sud e o țară la fel de puțin vaccinată ca România, atunci ce se întâmplă în țările cu rată mare de vaccinare? Cât de mare protecție e vaccinarea? Avem prime informații că și în Africa de Sud majoritatea celor spitalizați sunt cei nevaccinați, deci se pare că există un grad de protecție vaccinală relativ bună, dar nu suficient de bună să oprească această variantă să disloce foarte rapid varianta Delta, care e acum dominantă. Omicron a înlocuit Delta mult mai repede decât Delta a înlocuit Alpha”, a mai afirmat Octavian Jurma.

Acesta a mai spus că varianta Omicron a acumulat mutații de la variantele de coronavirus Alpha, Beta, Gama și de la Delta. „Mai apar și niște mutații care au fost studiate doar în laborator, adică mutații teoretice care ar putea ocoli aproape complet vaccinul. Acesta e motivul major de îngrijorare, încă este unul teoretic, de laborator”, a continuat el.

Totodată, Jurma susține că este puțin probabil că „Omicron va ocoli complet vaccinarea mai ales la cei vaccinați după boală sau cei care-și fac boosterul”.

Pe aceeași linie a mers și Simona Ruță, șefa disciplinei de Virusologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, care și-a arătat îndoiala în privința anulării complete a eficacității vaccinurilor în cazul infectări cu varianta Omicron. „E adevărat că această variantă are o serie de mutații care produc îngrijorare din punct de vedere al capacității de evadare de sub recunoașterea sistemului imun. Este posibil să fie mai prost neutralizată și de imunitatea de după infecție, și de imunitatea de după vaccinare, dar chiar dacă acest lucru se va întâmpla, există un răspuns imun celular care este activ și este puțin afectat de toate mutațiile care sunt prezente în variante”, a declarat, luni, la Digi24, profesorul universitar Simona Ruță.

Raed Arafat, despre mutaţia Omicron: „Tulpina va ajunge peste tot”

Articolul precedentAlina Gorghiu, despre alianța cu PSD. „Orgoliul personal şi misiunea de a gestiona guvernarea României nu au niciun punct comun”
Articolul următorMinistrul Bode, din nou în colimatorul Europol: „Nu a reușit să treacă peste șocul psihologic din momentul în care a fost remaniat de la Ministerul Transporturilor”