Poliția de Frontieră

Trei transporturi cu peste 47,5 tone de deșeuri constând în aluminiu, anvelope uzate, utilaje agricole și deșeuri metalice au fost oprite la Vama Borș de către polițiștii de frontieră bihoreni. Potrivit acestora, șoferii nu au putut prezenta documentele necesare importului, conform prevederilor legale în vigoare.

Cele trei automarfare verificate veneau din Germania, Italia și Olanda.

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș 1 au efectuat, sâmbătă dimineață, controlul specific asupra unui automarfar, conduse de un cetățean român. Conform documentelor de însoțire a mărfii, acesta transporta deșeuri din aluminiu de la o societate din Germania, însă în urma verificărilor s-a constatat că pentru pentru cele 23,39 tone de deșeuri de aluminiu șoferul nu deținea documentația necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse.

Tot sâmbătă, au fost descoperite într-un alt transport 9,19 tone de deșeuri din anvelope uzate și utilaje agricole de la o societate din Italia, de asemenea fără documentația necesară.

Cel de-al treilea transport fără documentația necesară pentru importul de astfel de produse a fost depistat într-un automarfar ce venea din Olanda. „Conform documentelor de însoțire a mărfii 15.000 kilograme deșeuri metalice de la o societate comercială din Olanda pentru o firmă din România. Nici de această dată șoferul nu a prezentat documentația necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse”, au transmis reprezentanții Poliției de Frontieră.

Număr limită de puncte de trecere a frontierei pentru deșeurile reciclabile și bază de date pentru importatorii acestor materiale

O veste foare bună vine dinspre Ministerul Mediului, potrivit căruia Guvernul a răspuns pozitiv unei propuneri comune legată de limitatea numărului de puncte de frontieră pe unde pot intra transporturile de deșeuri reciclabile la 15. Mai mult, se va crea și o bază de date a companiilor care au dreptul să importe acest gen de deșeuri.

„Mă bucur că Guvernul a răspuns astăzi pozitiv acestei propuneri comune, deoarece este în joc viitorul nostru și al copiilor noștri. Prin acest demers, vom limita la 15 numărul punctelor de frontieră pe unde poate intra în țară materie primă pentru industria reciclării și vom crea o bază de date a companiilor care au dreptul să aducă în România aceste materiale. Alături de colegii din #MAI am creat cadrul legal pentru a controla foarte minuțios toate aceste transporturi și pentru a ne asigura că ele conțin exact ceea ce este prevăzut în documentele de transport”, a declarat Tancozs Barna, potrivit unei postări făcute de Ministerul Mediului.

Totodată, ministrul Barna afirmă că marfa „neconformă” va fi întoarsă în țara de proveniență, chiar de la graniță, iar „transporturile se dovedesc a fi în regulă și care intră în țară vor fi monitorizate în timp real, până la destinație”, a mai spus Tanczos Barna, adăugând că astfel „ne vom asigura că România nu devine groapa de gunoi a nimănui și că toată lumea respectă legislația națională și europeană”.

Tanczos Barna: „Au înţelegeri cu firmele din străinătate care trimit deşeurile”

Articolul precedentMinisterele PSD, mai mulți bani de la buget
Articolul următorRafila: „Nu aveau altceva de făcut decât să se vaccineze sau să se testeze ca să nu aibă probleme la intrarea în România”