Regiuni din zona mediteraneeană și Europa Centrală sunt afectate de temperaturi extrem de ridicate, lucru care generează un risc ridicat de incendii. Experții au asociat perioada anormal de caldă din unele părți ale Europei cu schimbările climatice, pe fondul temperaturilor ridicate și al precipitațiilor scăzute.

Pompierii din Spania și Germania se străduiesc să stăpânească incendiile de vegetație pe fondul unui val de căldură în Europa de Vest, neobișnuit pentru această perioadă a anului

Nordul Spaniei a fost cuprins de incendii, aproape 1.000 de rezidenţi din 12 sate aflate în provincia Navarra fiind obligaţi să îşi părăsească locuinţele luni, mai multe brigăzi de pompieri intervenind să stingă incendiile de vegetaţie izbucnite în acea regiune. Situaţia s-a agravat din cauza vânturilor care şi-au schimbat direcţia în zona munţilor Sierra del Perdon şi în Gallipienzo, la circa 20 de kilometri sud de capitală provinciei Navarra, oraşul Pamplona, potrivit g4media.ro.

Unele animale sălbatice au trebuit să fie evacuate dintr-un parc de animale din Navarra și duse într-o arenă de tauri pentru a fi puse în siguranță.

Cel mai grav focar de incendiu, situat în regiunea muntoasă Sierra de la Culebra din nord-vestul Spaniei, aproape de graniţa cu Portugalia, a fost lichidat.

Flăcările au ars deja vegetaţia de pe 25.000 de hectare din Spania, consecinţele economice generate de incendii pentru această regiune fiind importante

Valurile de caniculă devin tot mai intense în Spania, termometrele din Montoro, o localitate din provincia Andaluzia din sudul ţării, indicând o temperatura record de 47,4 grade Celsius în luna august a anului trecut. Temperaturile ridicate au fost resimțite de către locuitorii țărilor balcanice, cum ar fi Bosnia, Kosovo și Serbia. Odată cu creșterea temperaturilor în emisfera nordică, sporește riscul de incendii. În Germania, vânturile puternice au provocat un incendiu la aproximativ 50 km sud-vest de Berlin, ceea ce a determinat oficialii să declare starea de urgență sâmbătă.

În ultimii ani, impactul incendiilor forestiere asupra oamenilor și naturii a crescut în toată Europa, peste 400.000 de hectare de spații naturale fiind cuprinse de flăcări în UE până în octombrie 2020 , dublu față de media din ultimii 12 ani

„Oamenii pun deja o presiune enormă asupra pădurilor lumii, iar incendiile sunt o amenințare suplimentară. Cum riscul de incendii exacerbate de creștere a temperaturilor și creșterea secetelor, sunt necesare acțiuni pentru o protecție mai puternică a pădurilor, o mai bună prevenire și răspunsuri mai rapide”, spune Frans Timmermans, vicepreședinte executiv pentru acordul verde european.

Un incendiu uriaș a izbucnit recent în pădurile de la poalele munților Troodos din Cipru, coloanele de fum fiind observate din capitala Nicosia, la 75 de kilometri distanță. Patru persoane au fost ucise, numeroase case distruse și sate evacuate, vânturile puternice aprinzând flăcările. Peste 50 de kilometri pătrați de pădure și terenuri agricole au fost afectate de incendii, potrivit Ministerului Mediului din Cipru.

În Grecia s-au atins local temperaturi de peste 40 de grade Celsius

Săptămâna trecută, agenția de protecție civilă a țării a emis o hartă avertizând asupra unor zone cu un risc ridicat de incendii. Șase din cele 13 regiuni administrative ale Greciei, inclusiv Marea Egee de Sud, Tesalia și Attica, au avut un „risc foarte mare” de incendiu. După 10 zile de temperaturi extreme și secetă, au izbucnit o serie de incendii ample pe insula Kefalonia, pompierii evacuând mai multe sate după ce flăcările au cuprins sud-estul insulei. De la începutul lunii, focurile au ars în 11 zone din estul Siciliei, Italia. La mijlocul lunii iunie, temperatura din Lascari a ajuns la aproape 44 de grade Celsius, fiind una dintre cele mai ridicate temperaturi înregistrate în Europa până acum în acest an.

Papa Francisc intenționează să demisioneze

Articolul precedentPapa Francisc intenționează să demisioneze
Articolul următorTrimis luni în judecată de către procurorii DNA pentru o mită de 100.000 de lei pentru acordarea unor favoruri combinatului Liberty Galați, liberalul Costel Alexe pledează nevinovat