După ce a fost trimis luni în judecată de către procurorii DNA, pentru o mită de 100.000 de lei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, susține că este nevinovat, afirmând că dosarul, care a fost construit pe speculaţii în opinia sa, „a ţinut agenda publică la nevoie”. Liberalul Costel Alexe susține că va avea posibilitatea să îşi arate acum nevinovăţia, potrivit g4media.ro.

„Am spus din capul locului că vreau ca acest dosar să fie finalizat cât mai repede pentru că telejustiţia şi adversarii politici nu au făcut decât să rostogolească în aceste 18 luni fel de fel de supoziţii, neadevăruri, dezvoltând teorii şi scenarii care nu au nimic în comun cu realitatea şi adevărul. De astăzi pot vorbi liber, pot să mă apăr şi să demontez piesă cu piesă un dosar care este construit pe speculaţii, un dosar care a ţinut agenda publică la nevoie, adică atunci când au trebuit să fie reaşezate taberele politice, când au trebuit să fie bifate ţintele de integritate, când a fost nevoie de o pârghie”, a afirmat şeful CJ Iaşi, liberalul Costel Alexe.

Costel Alexe susține că nu a solicitat şi nu a condiţionat niciodată în cariera sa publică primirea vreunui folos material pentru a-şi exercita atribuţiile în funcţiile pe care le-a ocupat

„Tocmai de aceea, în perioada cât am ocupat funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, mi-am îndeplinit cu mare răspundere atribuţiile, mi-am propus cu adevărat să produc o schimbare în sistem şi să ating obiectivele asumate de România în raport cu Uniunea Europeană în materie de politici de mediu: reducerea poluării, reducerea tăierilor ilegale de arbori, creşterea suprafeţelor de terenuri împădurite, închiderea depozitelor de deşeuri neconforme, creşterea gradului de colectare selectivă şi atingerea ţintelor de reciclare”, a susţinut Costel Alexe.

 Potrivit liberalul Costel Alexe, ministrul Mediului nu are atribuţii, nu poate influenţa, nu poate modifica, nu poate interveni în procedura de acordare a certificatelor verzi, singura atribuţie a ministerului avizator fiind ordinul de ministru prin care lista cu beneficiarii este publicată spre transparenţă.

Costel Alexe: Combinatul siderurgic Liberty Galaţi a primit şi în 2018 şi în 2019 şi în 2020 aproape acelaşi număr de certificate verzi

„Repet pentru a nu lăsa loc de interpretări: indiferent de numele ministrului, el nu poate influenţa procesul de acordare, care este un automatism pe care ministrul, la finalul procedurii tehnice, îl semnează spre a-l face public. Acest lucru îl poate spune orice funcţionar debutant din cadrul Ministerului Mediului sau al Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Drept dovadă, combinatul siderurgic Liberty Galaţi a primit şi în 2018 şi în 2019 şi în 2020 aproape acelaşi număr de certificate verzi. Absurdul situaţiei este că pe procedura de avizare eu nici măcar nu figurez ca semnatar, lucru iarăşi ştiut şi consemnat de documentele avute la dispoziţie de procurori, dar ignorat”, a precizat Alexe.El a adăugat că a constatat cu uluire că i se impută faptul că în mandatul său au fost organizate două întâlniri de lucru pentru a identifica soluţii şi a stabili calendare de progres pentru închiderea depozitelor de deşeuri neconforme”, a declarat Costel Alexe.

Potrivit lui Costel Alexe, telejustiţia a funcționat în cazul lui

 Costel Alexe susţine că au fost 18 luni grele pentru el şi familia sa, în care investigatorii au tergiversat foarte mult acest dosar, din lipsă de probe, din lipsa unui denunţător, din lipsa faptelor imputate, sperând doar că presiunea opiniei publice şi stresul organelor de cercetare penală va determina pe cineva să recunoască nişte fapte sau acţiuni care nu au avut loc.

„Cu alte cuvinte, mi se impută faptul că am făcut demersuri în conformitate cu cerinţele Comisiei Europene pentru a evita încă un infringement pe mediu la adresa României. Închiderea depozitelor neconforme de deşeuri a fost şi este tema oricărui ministru al mediului, indiferent că îl cheamă Costel Alexe sau Popescu. S-au făcut interceptări peste interceptări, fără a se identifica o probă concretă împotriva mea. Speculaţii şi acuzaţii care au făcut deliciul presei şi a celor împătimiţi după telejustiţie”, a mai afirmat Costel Alexe.

Fostul ministru al Mediului Costel Alexe a fost trimis în judecată de DNA în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi instigare la delapidare, valoarea mitei ridicandu-se la aproximativ 100.000 de lei, fiind reprezentată de diferite produse

„La data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme. Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 şi 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză. Valoarea foloaselor ar fi fost primite ca mită de fostul ministru cu acceptul directorului general al societăţii respective, trimis în judecată în prezenta cauză, şi se ridică la suma de 99.956 lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei şi a transportului”, potrivit procurorilor.

Dosarul de corupție în care a fost implicat Costel Alexe, în perioada în care a fost ministrul Mediului, a fost prezentat pe larg în ziarul nostru

Potrivit acuzațiilor aduse de către procurorii DNA, Combinatul de la Galați a primit gratuit de la stat 5,5 milioane de certificate, aproximativ 30% din necesar, cu o valoare între 130 și 180 milioane euro. Potrivit DNA, Costel Alexe ar fi cerut mită pentru alocarea gratuită a certificatelor CO2 și monitorizarea Haldei de Zgură. O acuzație din referatul DNA se referă la faptul că în schimbul mitei primite de la directorul Combinatului „Liberty”, fostul ministru Costel Alexe urma să ajute Combinatul din Galați la „monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură)”, scria zin.ro

Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, a vizitat prima oară Combinatul „Liberty” pe 31 ianuarie 2020, fiind însoțit de o delegație a PNL Galați, din care făceau parte deputatul PNL Victor Dobre, senatorul PNL George Stângă dar și Onuț Atanasiu, potanțial candidat al PNL la Primăria Galați, în prezent deputat PNL .În iunie 2020, premierul Ludovic Orban a sosit la Combinatul din Galați însoțit de mai mulți oficiali guvernamentali, care au semnat cu proprietarul combinatului, Sanjeev Gupta, mai multe protocoale de colaborare. Pe 11 august, Sanjeev Gupta a fost primit de președintele Klaus Iohannis, căruia i-a prezentat planurile de investiții în România, între care și „Green Steel” – producție de oțel fără emisii CO2.

Mister total în cazul de corupție la Sidex, cu miză de 180 milioane euro. Toată lumea în „silenzio stampa”, iar miliardarul Sanjeev Gupta vrea audit la sânge

Articolul precedentEuropa luptă împotriva incendiilor de vegetație izbucnite din cauza valului neobișnuit de căldură
Articolul următorAgent din penitenciar prins cu 3.000 de euro, mită cerută de la un deținut