În Grecia, răspunderea disciplinară a magistraților este o „realitate”, pe când în România, Inspecția Judiciară, instituție cu rol de aplicare a sancțiunilor în magustratură, „închide ochii”, chiar și în fața unor lucruri evidente, așa cum zin.ro a relatat de multe ori.
Judecătorii şi procurorii demişi sunt consideraţi vinovaţi pentru acumularea unui număr mare de dosare nesoluţionate şi sunt acuzaţi de lene, incompetenţă şi absenţă de la datorie, informează publicaţia elenă mai sus amintită. Acest lucru arată că, în Grecia, cel puțin în acest moment, dreptul universal la un proces rezonabil a fost luat în considerare, protejat.
Potrivit jurnaliștilor de la Proto Thema, cea mai gravă neglijență s-a înregistrat la cea mai importantă instanţă administrativă, StE, unde există cazuri în care deciziile întârzie şi de 19 ani. Şi curtea de audit financiar este supraaglomerată, cu 122.000 de cazuri pe rol. În „era digitalizării”, la unele dintre instanțele elene, dosarele încă sunt redactate „de mână”.
România vs Grecia. În timp ce magistrații eleni sunt concediați pentru neglijență, în România, răspunderea disciplinară a magistraților rămâne pe hârtie
În România, instanțele par mai „dotate” tehnico-administrativ, însă, lipsa de personal își spune cuvântul. Sunt tribunale care funcționează cu mult sub organigrama prevăzută de lege. Peste 1000 de locuri sunt libere în sistemul judiciar din ţara noastră și lipsa de personal supraîncarcă rolul instanţelor, suprasolicită magistraţii. Astfel, termenele ajung să fie depășite, iar justițiabilii sunt direct afectați. În unele cazuri, apare și neglijența cu intenție. Sunt cauze simple, care stagnează de ani de zile. Unii judecători amână pronunțarea de luni de zile, ca apoi să repună cauzele pe rol, pentru „lipsa unor lămuriri”. Or, lămuririle se cer pe parcursul cercetării judecătorești, nu după luni de zile în care soluția a fost : „amână pronunțarea”. Un astfel de caz se înregistrează în acest moment și la Tribunalul Călărași. Inspecția Judiciară a demarat cercetarea judecătorească, însă, mult prea tardiv, pentru a „repara” ceva. Mii de dosare din toată țara au fost nestudiate corespunzător, au hotârârile neredactate.
Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, supărat că este criticat
„Unii au crezut că această promovare, de la Judecătorie la Tribunal, vine doar cu o „coroniță” și bani în portofel. Vine cu multe responsabilități și dacă nu ești demn să le îndeplinești, mai bine stai în banca ta”, ne-a mărturisit un fost magistrat.
Din păcate, politicienii au fost preocpupați ani de zile să dezbată cât de eficientă este desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție(SIIJ) și mai puțin de starea reală a sistemului judiciar. Actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, este foarte supărat pe cei care îl critică. Astfel, în Comisia specială a Parlamentului pentru examinarea legilor din domeniul Justiției a avut un punct distinct, de abordat: „ Procesele de intenție făcute împotriva Guvernului și Ministerului Justiției pe parcursul dezbaterilor Legilor Justiției”.
Cu alte cuvinte, în opinia sa, nimeni nu ar avea de ce să-și exprime vreo nemulțumire, nici măcar magistrații, cei vizați direct de efectele Legilor Justiției.
Trei asociații de magistrați cer oficialilor de la Bruxelles să folosească toate mijloacele de care dispun „pentru a reda magistraților de bună credință speranța că valorile statului de drept nu au dispărut încă în România”.