Sursa: Poliția Română

Poliția Română a făcut publice luna aceasta rezultatele unei acțiuni derulate la nivel național începând cu iulie și până în august, pe linia organizării și desfășurării partidelor de vânătoare la care participă vânători români şi străini.

La activități au participat polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase, care în decursul a aproape două luni au constatat 256 de infracțiuni și au indisponibilizat 100 de arme, peste 10.000 de bucăți de muniție, 1.460 kg. carne de vânat, 55 de exemplare de vânat din diferite specii, dar și 72 de trofee.

Dintre toate acțiunile la care se face vorbire într-un comunicat de presă, oamenii legii au dat ca exemplu un singur caz, cel al unui bărbat din Sibiu, la care au fost găsite mai multe trofee, arme, dar și mistreți vii.

„Vizita” polițiștilor datează din 15 iulie 2022, când „polițiștii din Sibiu au pus în executare 2 mandate de percheziție domiciliară, în cadrul unui dosar penal privind săvârșirea infractiunilor de braconaj cinegetic”.

În comunicat se arată că „au descoperite două arme de vânătoare, 100 de bucăți de elemente de muniție, deținute legal de persoana în cauză, dar păstrate în mod necorespunzător, 3 trofee de cerb, 2 (două) trofee de capră neagră, 26 de trofee de căprior, 14 (trofee) mistreț, fără ca acestea să prezinte vreun crotaliu, precum și 14 articole pirotehnice din categoria F3. Totodată, bărbatul percheziționat deținea în captivitate (exploatație agricolă) 3 exemplare de mistreț mascul și femelă-metiș, crotaliate de medicul veterinar și 7 exemplare de purcei de mistreț – necrotaliați la momentul controlului.

Armele, muniția și trofeele au fost ridicate de polițiști, în vederea continuării cercetărilor. Față de persoana în cauză a fost luată măsura sancționării contravenționale, cu amenda de 5.001 lei, iar, ca masura complementară, a fost dispusă anularea dreptului de deținere, port și folosire de arme letale”.

Nu toate descoperirile făcute de polițiști la locuința bărbatului, în Sebeșu de Sus, județul Sibiu, se încadrau însă în sfera penală, în cazul acestuia fiind extinsă urmărirea penală pentru efectuarea operațiunilor cu articole pirotehnice fără drept, iar cercetările sunt continuate.

Acțiunea derulată de polițiști sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase în perioada 1 iulie – 31 august s-a numit „TROFEUL”, în cadrul acesteia fiind organizate 311 acțiuni punctuale, în cadrul cărora au fost verificate 125 de partide de vânătoare, la care au participat 359 de cetățeni străini, 34 de persoane juridice (armurieri) şi 140 de gestionari ai fondurilor cinegetice unde s-au desfășurat partidele de vânătoare.

Ca urmare a acestor activităţi, polițiștii au constatat 256 de infracţiuni, dintre care 114 prevăzute și pedepsite de Legea nr. 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic, 69 de infracţiuni prevăzute de Codul Penal privind nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și 73 de alte infracțiuni.

Dintre cele 114 infracțiuni prevăzute și pedepsite de Legea 407/2006, 3 fapte de natură penală au fost comise de persoane juridice (armurieri), 35 de către gestionarii fondurilor cinegetice și 76 de către persoane fizice de cetățenie română.

Ca urmare a constatării celor 256 de infracţiuni, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 100 de arme, 10.107 bucăți de muniţie, 1.460 kg. carne de vânat, 55 de exemplare de vânat din diferite specii, 72 de trofee, 5 autovehicule, 29 de capcane şi laţuri, precum şi alte 33 de bunuri şi obiecte (lunete, camere de termoviziune, dispozitive de ochire pe timp de noapte, proiectoare, sulițe, ș.a.).

De asemenea, au fost aplicate, în total, 154 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 49 conform prevederilor Legii nr. 407/2006, iar restul de 105 sancțiuni au fost aplicate conform prevederilor Legii nr. 295/2004, în valoare totală de 127.820 de lei.

Dintre cele 49 de sancțiuni contravenționale la Legea nr. 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic, 12 au fost aplicate gestionarilor fondurilor cinegetice, 34 cetățenilor români și 3 cetățenilor străini, iar dintre cele 105 contravenții la Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor, componentelor esențiale și al munițiilor, 102 au fost aplicate vânătorilor de cetățenie română, una a fost aplicată unui armurier, restul de două sancțiuni fiind aplicate cetățenilor străini”, se detaliază în comunicatul Poliției Române.

Articolul precedentDosar penal după cazurile de toxiinfecție alimentară apărute la o nuntă din județul Brașov
Articolul următorAvertismentul medicilor: Tot mai multe cazuri de pneumonie la copii