Sursa foto: Ziar Obiectiv

Compania Apple este acuzată de către emitenții de carduri de plată că a profitat ilegal de pe urma aplicației Apple Pay, încălcând legile antitrust, potrivit engadget.com.

Apple, acuzată de practici neconcurențiale

Affinity Credit Union din Iowa a făcut o plângere, depusă la Tribunalul Districtual din SUA pentru Districtul de Nord al Californiei, prin care a reclamat că, prin restricționarea plăților fără contact pe dispozitivele iOS la Apple Pay și prin perceperea taxelor emitenților de carduri de plată pentru a utiliza portofelul mobil, producătorul de iPhone are un comportament anticoncurențial. În timp ce utilizatorii de Android au opțiuni pentru portofelele mobile fără contact, utilizatorii iOS pot folosi doar tehnologia tap-to-pay prin Apple Pay.

Practic,în timp ce utilizatorii de iPhone pot descărca aplicația Google Pay, nu pot folosi Apple Pay pentru a efectua plăți contactless în magazine

Android nu percepe taxe emitenților de carduri de plată pentru utilizarea oricărui portofel mobil acceptat, dar pentru Apple Pay, se percepe emitenților de carduri o taxă de 0,15% pentru tranzacțiile de credit și jumătate de cent pentru tranzacțiile de debit. Aceste taxe au adus până la 1 miliard de dolari anual pentru Apple, se arată în plângerea prin care Apple a fost dată în judecată.

„În ecosistemul Android, în care mai multe portofele digitale concurează, nu există nicio taxă de emitent”, se spune în plângere. „Rezultatul este că emitenții de carduri plătesc taxe de 1 miliard de dolari anual pentru Apple Pay și 0 dolari pentru accesarea portofelelor Android identice funcțional. Dacă Apple s-ar confrunta cu concurență, nu ar putea susține aceste taxe substanțiale.” „În ecosistemul Android, în care mai multe portofele digitale concurează, nu există nicio taxă de emitent”, se spune în plângere.

„Rezultatul este că emitenții de carduri plătesc taxe de 1 miliard de dolari anual pentru Apple Pay și 0 dolari pentru accesarea portofelelor Android identice funcțional. Dacă Apple s-ar confrunta cu concurență, nu ar putea susține aceste taxe substanțiale.” , se mai spune în plângere.

Reclamantii susțin că, prin restricționarea utilizatorilor iOS la doar Apple Pay pentru plăți contactless, Apple blochează portofelele mobile concurente de pe piață

Emitenții de carduri de plată sunt obligați să plătească taxele de tranzacție ale Apple dacă doresc să ofere serviciile lor utilizatorilor de iPhone. Apple se confruntă cu o problemă similară cu privire la sistemul său de plată din Uniunea Europeană, membrii unei comisii antitrust acuzând compania că blochează ilegal dezvoltatorii terți să facă plăți contactless. Apple a negat acuzațiile, argumentând că acordarea accesului dezvoltatorilor terți ar fi un risc de securitate, acesta fiind argumentul folosit înainte pentru a nu își deschide platforma, cum ar fi în cazul magazinelor de aplicații terțe.

Apple, compania cu o valoare de piață de 3 trilioane de dolari

Articolul precedentAnimalele nu ar trebui să sufere și să moară pentru industria cosmetică
Articolul următorProtest la Ministerul Muncii: Prea mulți români trăiesc la limita supraviețuirii