Sursă foto: Facebook/Declic
Sursă foto: Facebook/Declic

Comunitatea Declic va organiza un protest, cu tobe, la Ministerul Muncii, membrii acuzând că există prea mulți angajați care primesc salariul minim pe economie.

Practic, cu 1524 de lei pe lună, angajatorii îi condamnă la o luptă continuă cu sărăcia, lună de lună.

Salariul minim pe economie trebuie calculat în funcție de coșul de cumpărături

Ministrul Muncii, Marius Budăi, plănuiește o creștere cât mai mică a salariului minim pentru anul viitor. Cu toate acestea, potrivit membrilor Declic, el refuză să calculeze salariul minim în funcție de costul vieții, chiar dacă așa ar combate cu adevărat sărăcia în muncă din România, precum se laudă peste tot.

Angajatorii fac deja presiuni, cu succes, asupra ministrului. Ei vor ca salariul minim să nu depășească 50% din salariul mediu național. Adică să fie până în 1885 de lei. Mult prea puțin, având în vedere că un român ar avea nevoie de minimum 2708 lei să poată acoperi nevoi de bază ale traiului”, arată membrii Declic.

În comunicat se precizează că anunțul oficial va fi făcut la începutul lunii septembrie, după întâlnirea anuală dintre ministrul Muncii, patronate și sindicate.

Declic: ”Organizăm un protest „bătăios” la Ministerul Muncii, marți, 26 iulie, de la ora 10.00. Dacă intervenim acum cu presiune civică publică, lucrurile încă pot fi schimbate, în favoarea angajaților. Altfel, ei vor primi doar praful de pe tobă, adică o creștere infimă”

Maifestanții îi vor cere ministrului Muncii să fie și de partea angajaților, nu doar a angajatorilor. Practic, salariul minim pentru 2023 trebuie să fie calculat în funcție de coșul minim de consum pentru un trai decent și nu ca jumătate din salariul mediu.

După, ministrul va avea timp mai bine de o lună să regândească planul.

Dacă nu o va face, se va compromite total ca Ministru al Muncii și Protecției Sociale. Va dovedi că sloganul fluturat peste tot „combatem sărăcia în muncă” reprezintă doar vorbe goale”, mai transmit reprezentanții.

Membrii Declic au nevoie de susținere pentru a protesta și pentru a-i proteja cei mai vulnerabili angajați

În momentul de față, autoritățile știu că membrii Declic vor veni la Minister. De asemenea, invitația de presă urmează să fie trimisă către toți jurnaliștii.

Vrem ca întreaga societate să aibă în vedere mișcarea cetățenească pentru dreptul la trai decent pentru cei mai vulnerabili dintre angajați”, au mai declarat organizatorii.

Articolul precedentApple, dată în judecată pentru practici anticoncurențiale în folosirea aplicației Apple Pay
Articolul următor14.000 de kilograme de deşeuri au fost oprite la Vama Borș II
Jurnalist full-time / Pesimist part-time