Trei ofițeri de la ISU Constanța, cercetați disciplinar

Serie de disfuncții în activitatea instituției descoperite după cazul care a zdruncinat opinia publică

Conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) a dispus efectuarea cercetării disciplinare prealabile a trei ofițeri cu funcții de conducere de la nivelul ISU Constanța, precum și sancționarea disciplinară a patru subofițeri, după controlul efectuat la ISU Constanța.

În cazul celor trei ofițeri, gravitatea faptelor săvârșite impune aplicarea unor sancțiuni mai aspre, în corelare cu disfuncțiile create în activitatea instituției. Doi dintre ofițerii în cauză aveau atribuții directe în menținerea în stare de operativitate a tehnicii din dotare. Cel de-al treilea ofițer a manifestat superficialitate în asigurarea pregătirii de specialitate a personalului operativ din subordine la un nivel adecvat îndeplinirii misiunilor din competență și nu a dispus măsuri pentru corectarea disfuncționalităților nici la locul intervenției, unde a fost prezent. Cei patru subofițeri din cadrul ISU Constanța vor fi scanționați pentru nerespectarea normelor privind echiparea la locul intervenției și coordonarea acțiunilor de intervenție.

Comisia de verificare a identificat pe timpul acțiunii mai multe disfuncționalități, în sensul transmiterii și consemnării parțiale ori eronate a timpilor operativi de alertare și de ajungere la locul intervenției, respectiv neutilizarea mijloacelor de comunicații pe care personalul operativ le avea la dispoziție. Consecințele directe ale acestor erori le reprezintă ajungerea cu întârziere a unor resurse la locul intervenției. Astfel, privind momentul alertării forțelor de intervenție reiese că apelul de urgență a fost efectuat la Centrul 112 la ora 09:14:56 de către un locatar al imobilului în care se manifesta incendiul, fiind transferat, după colectarea primelor date, la ora 09:15:51, către agenția Pompieri (dispeceratul ISU Constanța)

Raportul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

„Coroborând cele două momente orare cu imaginile înregistrate de sistemele de supraveghere video din Detașamentul de Pompieri „Sublocotenent Fripis Marius-Daniel”, rezultă că momentul alertării este 09:16:24, forțele de intervenție începând deplasarea la ora 09:20:14, cu un minut mai mult față de intervalul maxim stabilit prin legislația subsecventă”, mai precizează sursa citată.

Constanța: o nouă filmare arată că femeia care a căzut de la etaj a fost mutată. Explicația ISU

Autoscara defectă, nicio solicitare de finanțare de la „centru”

Potrivit raportului s-a constatat că tehnica de intervenție era defectă, în speță autospeciala de intervenție și salvare de la înălțime, dar nici nu au fost solicitat fondurile financiare necesare efectuării reparațiilor și introducerii în timp scurt în stare de operativitate a autospecialei. Asta deși la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență aceste fonduri erau disponibile.

 „Referitor la alertarea autospecialei de intervenție și salvare de la înălțime, întrucât cea existentă în dotarea Detașamentului de Pompieri „Sublocotenent Fripis Marius-Daniel” era defectă și scoasă din intervenție, la eveniment a fost alocată și trimisă o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime din cadrul Detașamentului de Pompieri Constanța-Palas. Momentul alertării acestei resurse, deși, potrivit procedurilor operaționale aplicabile, ar fi trebuit să fie foarte apropiat de momentul alertării primelor forțe, nu a fost realizat decât la ora 09:27:43, la circa 11 minute după alertarea autospecialelor din cadrul Detașamentului de Pompieri „Sublocotenent Fripis MariusDaniel””, se arată în raport.

Norme procedurale, încălcate

Pe lângă disfuncționalitățile expuse, Comisia de verificare a mai constatat încălcarea unor norme procedurale privind echiparea personalului la locul intervenției, superficialitate în îndeplinirea atribuțiilor în domeniul logistic prin neasigurarea menținerii în stare de operativitate a tehnicii de intervenție din dotare, respectiv nereguli identificate în asigurarea pregătirii de specialitate a personalului operativ.

Situația de la Constanța aduce schimbări la nivelul țării

În urma situației de la Constanța, începând de vineri, 19 februarie, din ordinul Inspectorului General al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în toate unitățile operative subordonate se vor efectua reinstruirea personalului privind aplicarea procedurilor operaționale de intervenție pe tipuri de risc și verificarea stării tehnice și de întreținere a mijloacelor de intervenție.

Reamintim că marți, un incendiu puternic a izbucnit într-un apartament situat la etajul 6 al unui bloc de pe Bulevardul Mamaia din Constanța. Incendiul ar fi pornit de la o lumânare lăsată nesupravegheată.

Articolul precedentRareș Bogdan, din nou promisiuni: „Să dispară pilele neroade, indiferent de culoarea politică a angajatorului!”
Articolul următorGunoiul Sectorului 2: un fapt ”benign și plictisitor”