Foto: Facebook Radu Mihaiu
Foto: Facebook Radu Mihaiu

Instanța a decis: rămâne valabilă exclusivitatea operatorului de salubrizare Supercom în Sectorul 2.

Anunțul a fost făcut de Radu Mihaiu care a explicat că rămâne valabilă exclusivitatea firmei Supercom în Sectorul 2, după ce instanţa s-a pronunţat în procesul privind actul adiţional din contractul cu acest operator de salubrizare.

”Benign și plictisitor”: drumul de la vorbă la faptă

Printr-un mesaj postat pe pagina de Facebook, primarul a venit cu explicații conform cărora Curtea de Apel București s-a pronunțat în procesul privind actul adițional numărul 62 din contractul cu Supercom.

De asemnea, edilul a afirmat că ”sună benign și plictisitor, dar această decizie are implicații majore”.

Execuție, nu discuție

Mai mult, Mihaiu a arătat că primul efect al deciziei este că rămâne valabilă exclusivitatea Supercom în Sectorul 2.

Edilul Sectorului 2 al Capitalei explică că sunt multe argumente pro și contra acestui fapt, dar deciziile judecătorești se execută, nu se discută.

Este nevoie de finalizarea unei noi licitații, orice simpatie sau antipatie ar avea ”conducerea” pentru respectivul operator de salubritate.

De asemenea, decizia are și un alt efect, autoritățile având posibilitatea de a încheia acte adiționale noi, în litera legii.

Tarifele la care lucrăm acum pot fi incluse în contract, astfel încât noul sistem să fie bătut în cuie. Putem adăuga la planul de curățenie străzile noi sau aleile care nu au fost cuprinse la ultima actualizare, astfel încât să putem igieniza întreg sectorul. Putem corecta anomalii precum costul prohibitiv pentru spălarea străzilor. Putem inclusiv să adăugăm operațiuni noi, dacă avem nevoie.

Nu e o lume perfectă, dar măcar acum știm clar cu ce instrumente lucrăm. Ne vom folosi de ele să actualizăm serviciile de salubrizare, de data aceasta în interesul cetățenilor!”, mai spune Radu Mihaiu.

Gunoiul ascuns sub preș se plătește scump

În cursul anului 2020, în jur de 200 de milioane de lei au plecat de la Primăria Sectorului 2 spre firma Suprercom.

Banii respectivi erau destinați salubrizării și deszăpezirii, dar tot în această suma intra și curățenia stradală, ridicarea gunoiului menajer, ridicarea depozitelor necontrolate (gunoiul menajer aruncat pe stradă, la întâmplare), sortarea și depozitarea gunoiului la groapă.

Matematica arată total diferit pentru anul 2019 când Primăria a plătit pentru serviciile menționate mai sus doar 163 de milioane de lei.

Sectorul 2 a rămas la fel de murdar, poate unul dintre cele mai murdare și neîngrijite sectoare din București, deși taxele rămân taxe.

Se execută, nu se discută: se aplică și la capitolul taxe

Locuitorii Sectorului 2 vor plăti în perioada 1 martie – 1 iunie 2021 o taxă de 10 lei pentru ridicarea gunoiului menajer, apoi pot încheia contracte direct cu firma de salubrizare din Sector, potrivit unei hotărâri aprobat marți de Consiliul Local Sector 2.

Un alt pas interesant: termenul nu mai este același. Consiliul Local a aprobat ca de la 1 martie cetățenii să încheie contracte direct cu firma de salubrizare, însă termenul a fost schimbat deoarece încă nu a fost stabilit tariful pe care trebuie să-l plătească cetățenii care încheie contracte direct cu salubristul.

Există un proiect de hotărâre în acest sens, proiect care se află în dezbatere publică. Persoanele care nu vor încheia contracte cu firma de salubrizare până la 1 iunie vor plăti după această dată o taxă specială, penalizatoare, de 21,50 lei/persoană/lună.

Articolul precedentTrei ofițeri de la ISU Constanța, cercetați disciplinar
Articolul următorDacian Cioloș și candidatura la prezidențiale
Jurnalist full-time / Pesimist part-time