Autobuz electric
Autobuz electric. Sursa foto:ziarulunirea.ro

Administraţiile din Alba Iulia şi Ciugud au depus în parteneriat un proiect în valoare de peste 14 milioane de euro, pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Astfel, se dorește dezvoltarea unui transport ecologic care să deservească cele două localități. Potrivit proiectului depus în cadrul PNRR, vor fi achiziţionate 21 de autobuze electrice şi un microbuz electric.

Staţii pentru încărcarea rapidă a autobuzelor

De asemenea, vor fi amenajate 22 de staţii de încărcare lentă şi alte 7 staţii pentru încărcarea rapidă a autobuzelor. Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleşa, a declarat  că municipalitatea a mai depus încă două proiecte. Unul dintre ele vizează înfiinţarea unui număr de 45 de staţii de încărcare pentru autoturisme electrice şi achiziţionarea unui sistem de supraveghere video pentru cele 137 de staţii de călători din municipiul Alba Iulia. Celălalt proiect vizează amenajarea unei piste de biciclete cu o lungime de 2,5 kilometri, în continuarea celei existente în prezent pe Mamut, pentru a o conecta cu cartierul Pâclişa.

Valoarea totală a proiectului este de 11.821.000,00 euro fără TVA, respectiv 58.191.236,70 lei (reprezentând cheltuieli eligibile asigurate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), la care se adaugă TVA în valoare de 11.056.334,97 lei, reprezentând cheltuieli asigurate din bugetul de stat. Având în vedere mobilitatea forţei de muncă între Alba Iulia şi Ciugud, proiectul prevede şi un parteneriat între cele două administraţii locale, astfel încât să fie stimulată folosirea transportului în comun.

Unul dintre autobuzele alocate pentru ruta Alba Iulia – Ciugud va deservi zonele industriale (de dezvoltare economică) Alba Iulia şi Ciugud, ambele aflate una în continuarea celeilalte, pe Drumul Judeţean 107. Cea mai mare parte a populaţiei ocupate din Comuna Ciugud lucrează în municipiul Alba Iulia, iar, în acelaşi timp, 60 – 70% dintre cei aproximativ 1000 de angajaţi care lucrează la companiile din comuna Ciugud sunt din municipiul Alba Iulia.

Parlamentarii AUR urmează să fie sancționați pentru comportamentul agresiv

Articolul precedentPercheziții în 5 județe, într-un dosar de trafic de migranți, de cocaină și amfetamină. 44 de persoane duse la audieri
Articolul următor Compania de termoficare din Timișoara, amendată pentru că nu a achiziționat certificatele de verzi aferente anului 2021