Constanța: Sechestru asigurator în „Dosarul Retrocedărilor”

Tribunalul Constanța a dispus această măsură pe numele unui inculpat, după ce Primăria Constanța a deschis dosare în instanță pentru recuperarea unui prejudiciu de peste 20 de milioane de euro

La începutul lunii aprilie 2021, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac anunța faptul că a depus acțiuni în instanță pentru recuperarea prejudiciului de peste 20 de milioane de euro, prejudiciu creat de fostul edil Radu Mazăre, prin retrocedări ilegale.

Potrivit unei postări făcute de actualul primar al municipiului Constanța, Vergil Chițac, pe numele unuia dintre pârâții din acest dosar a fost înființat sechestrul asigurator pentru suma de 4.712.592 de dolari.

„S-au găsit multe voci care să mă acuze că nu este decât o acțiune de formă, că nu are sorți de izbândă și că totul nu este decât o mascaradă. Ei bine, lucrurile nu stau deloc așa. Instanța judecătorească a dispus, printre altele, măsura de înființare a sechestrului asigurator pe bunurile celor implicați în Dosarul retrocedărilor ilegale. Ce-i drept, această măsură nu se poate aplica tuturor, pentru că, unii dintre ei sunt săraci lipiți pământului. Au avut grijă să nu aibă pe numele lor niciun teren, nicio construcție sau vreun alt lucru de valoare. Dar acolo unde este posibil, măsura a fost instituită deja. În Constanța, Ploiești și București, terenuri și construcții ale pârâților sunt puse sub sechestru. Aceste proprietăți vor fi valorificate atunci când vom câștiga procesul împotriva celor care au retrocedat orașul bucată cu bucată”, a scris Chițac pe pagina sa de socializare.

„Dosarul Retrocedărilor” și condamnarea lui Radu Mazăre

Pârâți din „Dosarul Retrocedărilor” sunt Radu Ștefan Mazăre, Constantin Racu, Daniela Ramona Dospinescu, Ion Marica, Nicușor Daniel Constantinescu, Bogdan Ghițulescu, Alin Horațiu Dima, Cristian Talpău, Georgică Giurgiucanu, Emil Dragoș Săvulescu, Aurel Jean Andrei, Cristina Budei, Viorel Pană, Mihai Camboianu, Valentin Gheorghe Ionescu și Cristian Borcea.

De altfel, cele peste 20 de milioane de euro ce reprezintă valoarea prejudiciului a fost stabilită prin decizia definitivă a ÎCCJ, în urma căreia Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare pentru retrocedări ilegale, în 7 februarie 2019.

Concret, este vorba de zeci de terenuri care au fost retrocedate și vândute de mai multe ori până când au ajuns fie la cumpărători considerați de bună credință, fie în situația în care, pe aceste terenuri, au fost construite blocuri cu zeci de locatari, potrivit presei locale.

Primăria Constanța, cerere anulată în „Dosarul Retrocedărilor”

Articolul precedentIohannis: „Trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni”
Articolul următorPSD cere Curții Constituționale să constate că numirile din fruntea SRTv şi SRR s-au făcut cu încălcarea legii