Iohannis: „Trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni”

Este important să se acționeze și în zona rurală, atât prin informare, cât mai ales prin vaccinare

În cursul zilei de astăzi, cu foarte puțin timp în urmă, președintele Klaus Iohannis a făcut declarații ca urmare a ședinței de lucru de la Cotroceni, la care au participat premierul Florin Cîțu, cei doi vicepremieri, precum și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, tema principală fiind campania de vaccinare, care a intrat de astăzi într-o nouă etapă. Pacienții internați în spitale se pot vaccina, atât cu serul de la Pfizer, dar și cel de la Johnson&Johnson (administrare în doză unică).

Calendarul relaxării pentru perioada viitoare este în strânsă legătură cu campania de vaccinare, ce trebuie să atingă tința pentru luna în curs, pentru a ieși din pandemie.

„Campania merge bine. Maratoanele de vaccinare au fost un succes. Dar pentru a continua nivelul ridicat de vaccinare trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni. De succesul vaccinării unui număr cât mai mare de români depinde redeschiderea completă a tuturor sectoarelor socio-economice și construirea României post-pandemice.

Primarii și alte autorități locale, indiferent de culoarea politică trebuie să se implice activ în campania de vaccinare. Succesul pe care l-am avut până acum este preponderent în mediul urban. Este important să acționăm mai intens și în zona rurală, pentru că acolo, accesulla un centru de vaccinare este de multe ori mai dificil. Oamenii trebuie să fie informați, în localitățile mici, chiar să se meargă din poartă în poartă, pentru a le spune oamenilor cât de important este să se vaccineze. Aici intervin centrele mobile, care sunt esențiale pentru a crește ritmul de imunizare și în mediul rural. Este important să mergem noi către oameni, iar autoritățile locale, cu toate mijloacele pe care le au la îndemână, să le faciliteze vaccinarea”, a declarat șeful statului.

Iohannis: „Este însă o falsă senzație de securitate”

Încă o dată, șeful statului a reamintit de avantajele vaccinării. „Pe termeni mediu, scopul este acela de atinge pragul critic de imunitate care să stopeze definitiv transmiterea comunitară a virusului”, dar în același timp a ținut să precizeze riscul la care unii se pot expune, considerând că pericolul a trecut. „Pe măsură ce epidemia scade în intensitate există posibilitatea ca unele persoane să considere că ce a fost mai rău a trecut și că nu mai are rost să se vaccineze. Este însă o falsă senzație de securitate. Pandemia nu se poate încheia, iar riscul pentru cei nevaccinati de a face o formă severă a bolii rămâne unul ridicat”, a mai precizat Iohannis.

Totodată, acesta s-a arătat optimist cu privire la situația în care toți elevii din România să poată încheia cursurile în formatul fizic.

Klaus Iohannis face marele anunț: din 15 mai, masca în cui!

Articolul precedentOrban, despre cursa pentru șefia PNL
Articolul următorConstanța: Sechestru asigurator în „Dosarul Retrocedărilor”