Sursa foto: Facebook/Klaus Iohannis

Impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei nu se poate realiza practic, deoarece NATO nu doreşte un conflict militar cu Federaţia Rusă, a declarat președintele Klaus Iohannis. România susține poziția clară a NATO, a mai precizat Klaus Iohannis.

Președintele României a mai subliniat că NATO doreşte să întreprindă tot ce se poate pentru a nu permite ca războiul să se extindă dincolo de graniţele în care se desfăşoară acum. Iohannis a mai subliniat că măsurile pe care le-a luat NATO și Uniunea Europeană sunt sancţiuni economice.

„Nu dorim să creăm premisele pentru extinderea conflictului armat din Ucraina”

„În consecinţă, impunerea unei zone în care nu se poate zbura, a unei no-fly zone, nu se poate realiza practic, fiindcă o astfel de zonă în care nu se poate zbura se poate impune doar militar şi nu dorim să creăm premisele pentru extinderea conflictului armat din Ucraina. Această poziţie este foarte clară şi România s-a raliat la această poziţie”, a declarat Klaus Iohannis, la conferinţa de presă comună cu preşedintele Estoniei, Alar Karis, de la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Estoniei a declarat de asemenea că impunerea unei astfel de zone de excludere aeriană este o „chestiune dificilă”. El a mai subliniat că, la un moment dat, va trebui instituită o astfel de zonă. Potrivit președintelui Estoniei, se discută pe această temă, dar nu există un răspuns clar deocamdată.

NATO nu sprijină această idee, dar membrii parlamentelor naţionale au dreptul să scrie scrisori, să facă astfel de declaraţii, a mai spus preşedintele Estoniei, Alar Karis. Parlamentul Estoniei a cerut instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei şi a încurajat Uniunea Europeană şi NATO să consolideze alianţa cu această ţară.

„Într-adevăr, Parlamentul nostru a adoptat o astfel de declaraţie, pentru că vrem să arătăm că ne dorim să facem mai mult decât face NATO în momentul de faţă. Această zonă de excludere aeriană este o chestiune dificilă. (Secretarul general al NATO) Jens Stoltenberg a explicat foarte clar cât de complicat este să se instituie o astfel de zonă în momentul de faţă, pentru că, în felul acesta, NATO şi Rusia vin în contact direct şi este ceva ce nu ne dorim în momentul de faţă”, a spus Karis.

Președintele Iohannis l-a primit la București pe premierul Spaniei

Articolul precedentZelenski: De la armată până la Biserică, toată lumea face tot ce poate pentru poporul ucrainean
Articolul următorZelenski și poporul ucrainean, propuși pentru Premiul Nobel pentru Pace