Sursa foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la întâlnirea cu premierul Spaniei Pedro Sanchez, că legăturile de prietenie dintre cele două țări sunt puternice, iar comunitatea română din Spania are un rol semnificativ în viața socială și economică.

„I-am mulţumit cu acest prilej Preşedintelui Sánchez pentru susţinerea oferită constant cetăţenilor români care trăiesc şi muncesc în Spania”, a spus Iohannis.

Subiectul principal al discuțiilor celor doi oficiali a fost războiul din Ucraina și gestionarea afluxului de refugiați, dar și criza energetică. Iohannis a declarat că Spania și România au opinii convergente cu privire la creșterea producției și dezvoltarea infrastructurii de transport energetic.

Totodată, președintele României e de părere că toate măsurile pe care Uniunea Europeană le va lua cu privire la criza energetică trebuie să aibă în vedere și situația Ucrainei și Moldovei.  

„Războiul din Ucraina înseamnă însă, în primul rând, o profundă criză umanitară”

„Este ceea ce am susţinut şi astăzi, pentru că cele două state vecine au nevoie să beneficieze de ajutorul nostru nemijlocit. Aceasta înseamnă să ne asumăm acţiuni concrete şi consistente în această direcţie”, a declarat Klaus Iohannis.

 Șeful statului a mai precizat că România a acordat sprijinul deplin sutelor de mii de ucraineni care au fost nevoiți să își părăsească țara din cauza bombardamentelor. De asemenea, Iohannis a vorbit și despre centrul logistic de la Suceava, care colectează și transferă spre Ucraina donațiile venite, afirmând că „acest hub umanitar reprezintă expresia concretă a solidarităţii europene, esenţială în aceste momente.”

Totodată, Iohannis a amintit de importanța consolidării Flancului Estic, în special în sudul său, prin crearea Grupului de Luptă amplasat în România. „Contăm pe sprijinul Spaniei în acest sens”, a spus liderul de la Cotroceni.

În încheierea mesajului său, Iohannis a dat asigurări că împreună cu Spania, țara noastră va continua să acționeze „ca stat responsabil” la securitatea regională și euroatlantică.

„(…) Mulţumesc preşedintelui Sánchez pentru discuţia deschisă, care ne-a oferit prilejul de a transmite încă un mesaj puternic de solidaritate europeană şi aliată, orientat ferm către restabilirea păcii şi a bunăstării în Europa”, a concluzionat președintele României Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: „Ne dorim cu toţii să se termine cât se poate de repede acest război”

Articolul precedentPutin consideră că ruşii care trăiesc în Occident sunt trădători
Articolul următorAmenzi majorate pentru persoanele care provoacă incendii de vegetaţie
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.