Sursa foto: Facebook/ president.gov.ua

Volodimir Zelenski și poporul Ucrainei ar putea fi nominalizați pentru Premiul Nobel pentru Pace. Inițiativa aparține unui grup de politicieni din Europa, care au făcut un apel către Comitetul Nobel. Scrisoarea deschisă adresată reprezentanților Comitetului Nobel a fost semnată de zeci de politicieni europeni. Mai precis, 36 de politicieni din Olanda, Marea Britanie, Germania, Suedia, Estonia, Bulgaria, România și Slovacia au semnat scrisoarea, care este deschisă pentru semnare de către liderii politici din întreaga lume până pe data de 30 martie.

Laude la adresa poporului ucrainean

Comisia Nobel ar trebui să prelungească termenul limită de nominalizare pentru Premiul pentru Pace până la 31 martie, solicită politicienii europeni. Ei doresc acest lucru pentru a permite nominalizarea președintelui Zelenski și a poporului Ucrainei, nominalizarea expirând pe data de 31 ianuarie.

”Lumea este șocată de imaginile de război care vin din Ucraina. Milioane de familii trăiesc acum în frică, casele și mijloacele de trai le sunt amenințate de bombardamente și de o armată invadatoare. Suntem martori la curajul poporului ucrainean care a rezistat acestui război purtat asupra lor de către Federația Rusă.

Ucraineni și bărbați curajoși luptă pentru a păstra democrația și autoguvernarea. De la sfidarea președintelui ucrainean ales democratic, Volodimir Zelenski, până la bărbatul cu lacrimi în ochi care își ia rămas bun de la familie pentru a lupta pentru țara sa, oamenii din toată Ucraina se ridică pentru a rezista forțelor autoritarismului. Cuvintele noastre de simpatie și sprijin cu greu pot face dreptate sacrificiilor pe care le fac pentru principiile drepturilor omului și păcii”, se precizează în scrisoarea deschisă

„Asistăm la curajul poporului ucrainean, care se opun războiului purtat împotriva lor de către Federația Rusă. Ucraineni și bărbați curajoși luptă pentru democrație și autoguvernare… Oamenii din toată Ucraina se ridică pentru a rezista forțelor autoritarismului. Credem că acum este momentul să le arătăm oamenilor din Ucraina că lumea este de partea lor”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

„Acordarea Premiului Nobel pentru Pace oamenilor curajoși ai Ucrainei și președintelui acesteia va contribui la stabilirea păcii în acest conflict teribil. O astfel de recunoaștere este de mare importanță acum.”, a declarat fostul ministru al Apărării al Olandei, Ank Beyleveld,

Cererea de încălcare a procedurii de nominalizare a laureaților este o premieră în istoria Premiului Nobel dar războiul Rusiei împotriva Ucrainei este și el un eveniment fără precedent de la al Doilea Război Mondial.

Comitetul Nobel nu a dat un răspuns la solicitarea politicienilor.

Zelenski: De la armată până la Biserică, toată lumea face tot ce poate pentru poporul ucrainean

Articolul precedentIohannis: România susține poziția NATO de a nu impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei
Articolul următorPremierul Nicolae Ciucă acuză Rusia de crime de război