Premierul Nicolae Ciucă (foto captură video)

Premierul Nicolae Ciucă a condamnat vineri Rusia pentru ”crime împotriva umanității și crime de război”. Nicolae Ciucă a comparat situația din Ucraina cu cea din Siria, afirmând că actuala criză energetică globală ”nu este deloc ruptă” de războiul din Ucraina. Potrivit premierului Nicolae Ciucă, este vorba despre o agresiune inacceptabilă, soldată cu suferințe enorme, cu refugiați care au depășit 2,5 milioane de persoane (…), similare cu cele din Groznâi, Alep.

”Le regăsim azi, toate aceste grozăvii ale războiului la Mariupol, Cherson, Harkov sau Kiev, adevărate crime împotriva umanității, crime de război care caracterizează agresiunea Rusiei. La pandemie s-a adăugat criza energetică globală, deloc ruptă de războiul declanșat la 24 februarie. S-a adăugat criza refugiaților și perspectiva unei crize economice. Spre deosebire de momentul 2015, când un milion de migranți din Orientul Mijlociu a amenințat Europa, criză refugiaților ucraineni a demonstrat un comportament opus, solidar și imbatabil”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Premierul a vorbit despre sprijinul acordat de România în gestionarea crizei refugiaților, spunând că țara noastră ”a strălucit” și a fost ”recunoscută de toți liderii lumii”.

Nicolae Ciucă a mai subliniat că în adunarea generală a ONU 141 de state au votat pentru condamnarea Rusiei, doar 5 state votând împotrivă, respectiv Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord, Eritreea. Nivelul sancțiunilor asumate unanim a atins cote care arată că trebuie să plătească pentru războiul de agresiune, a mai declarat premierul.

”Și-ar fi imaginat cineva Germania ajutând militar Ucraina sau blocând Nord Stream2? Sau anunțând detașarea de furnizorul rus de gaz? Nu spunem că va fi ușor, e o acțiune unică, derulată peste noapte, extrem de rapid, o adaptare pentru a limita efectele războiului și a descuraja agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și lumii libere. Mulțumesc încă o dată atât personalului și funcționarilor în acest efort, organizațiilor, cetățenilor români care ne ajută să facem față acestei încercări fără precedent”, a declarat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: „Virusul nu a fost încă eradicat”

Articolul precedentZelenski și poporul ucrainean, propuși pentru Premiul Nobel pentru Pace
Articolul următorTrei urşi dintr-un sanctuar din Ucraina au fost transferaţi, în siguranţă, în Germania