Sursa foto: Facebook - Armata Română
Sursa foto: Facebook - Armata Română

În condiţiile în care au existat foarte multe ştiri false referitoare la o posibilă mobilizare a românilor cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, ministrul Apărării a ţinut să vină cu o serie de clarificări.

Vasile Dîncu a declarat că Proiectul de modificare a legii privind securitatea naţională, cel care include și prevederi privind mobilizarea populaţiei și mobilizarea economiei, în timp de ipotetic conflict armat, este aproape gata şi va fi supus votului în Parlament cât de curând.

Vasile Dîncu: “Noua lege va permite modernizarea Armatei române şi achiziţionarea de echipamente noi”

Una dintre priorităţi va fi creşterea alocării bugetare pentru apărare de la 2 la sută din PIB, la 2,5 la sută. În plus, ministrul a dat asigurări că nu se pune problema mobilizării tuturor bărbaţilor între 18 şi 60 de ani, în cazul izbucnirii unui război, aşa cum se vehiculase.

Ministrul a mai adăugat că au fost multe fake news-uri pe care Ministerul Apărării le-a demontat, doar în ultimele zile. Acestea au fost publicate pe InfoRadar, platforma dedicată combaterii dezinformării.

Mobilizarea tuturor bărbaţilor între 18 şi 60 de ani nu se poate. Cineva care n-a făcut stagiul militar, indiferent de vârsta lui, nu poate fi mobilizat pe front. Vorbim despre situaţii ipotetice. În momentul ăsta nu există nicio dovadă, niciun argument că România şi NATO ar intra în vreun conflict cu Federaţia Rusă”, a declarat Vasile Dîncu, potrivit Gândul.ro.

Potrivit MApN, singura situație în care cetăţenii între 18 şi 60 de ani, încorporabili sau rezerviştii, pot primi ordine de chemare pentru prezentarea la centrele militare este prevăzută de Legea nr. 446/2006

Această lege are în vedere pregătirea populației pentru apărare, care, la articolul 51, menționează că “centrele militare pot chema recruţii şi militarii rezervişti pentru precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militară o dată pe an”.

Conform legii, această procedură nu vizează toți rezerviștii și se desfășoară în fiecare an, fără să aibă legătură cu situația de securitate din Ucraina.

Aceste ordine de chemare sunt înmânate, conform prevederilor art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeași lege, de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

Reiterăm faptul că în România serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 decembrie 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat. Executarea serviciului militar redevine obligatorie DOAR în situația decretării stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu (art. 3 din legea menționată)”, a precizat MApN.

Articolul precedentPrimarul Sectorului 6 va lipi stickere cu amenzi pe mașinile parcate neregulamentar
Articolul următorPutin a concediat întreg personalul de la Kremlin
Jurnalist full-time / Pesimist part-time