Ministerul Apărării combate un fake news care induce panică, transmite instituția: Primăria Generală nu face demersuri pentru a identifica bucureștenii cu obligații militare, anunță ministerul pe pagina de Facebook.

Medicii din Mureş vor evalua bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani în vederea îndeplinirii serviciului militar.

Ziarul de Investigaţii face public un document care dovedeşte că autorităţile cer medicilor de familie din judeţul Mureş să facă evaluări medicale.

Autorităţile din Mureş întocmesc liste speciale: medicii de familie au termen, până în data de 11 martie, să evalueze bărbaţi tineri. Persoanele în cauză trebuie să fie apte pentru îndeplinirea serviciului militar

Documentul a fost transmis marți, 1 martie 2022, medicilor de familie din județul Mureș de către conducerea Direcției de Sănătate Publică a Județului Mureș, prin dr. Iuliu Moldovan, directorul executiv al instituţiei.

Potrivit documentului, medicilor de familie mureșeni li se solicită să întocmească, până în data de 11 martie 2022, liste cu cetățenii români bărbați care au vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani și care sunt înregistrați cu afecțiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar.

Solicitarea conducerii Direcției de Sănătate Publică a Județului Mureș a fost făcută cu invocarea articolului 3 din Legea nr. 395/2005 unde se specifică faptul că ”pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum și a stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie.

MApN combate un fake news:“Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie”

Atenție la informațiile false! Temele reintroducerii serviciului militar obligatoriu pentru cetățenii români și ale mobilizării rezerviștilor sunt false și circulă în spațiul public, în special în mediul online, de foarte multă vreme. În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin legea nr. 395 din 16 decembrie 2005. Potrivit acestui act legislativ, începând cu data de 1 ianuarie 2007, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus, se suspendă (art. 2).

Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii (art. 3). Ca atare, reluarea încorporărilor se poate face DOAR în situația decretării uneia dintre cele trei stări menționate mai sus”, a transmis MApN.

Articolul precedentUrsula von der Leyen, despre români: “Sunt aici să le mulțumesc”
Articolul următorRusia primește noi lovituri economice si financiare
Jurnalist full-time / Pesimist part-time