Colorado
Colorado. Sursa foto : wikipedia

 Guvernul federal din SUA a anunțat că unele state dar şi Mexicul vor trebui să reducă anul viitor consumul de apă, pentru  evitarea consecinţelor „catastrofale” pentru fluviul Colorado, regiunea fiind afectată de secetă severă, potrivit digi24.ro.

Nivelul fluviului Colorado, afectat puternic de seceta severă

 Fluviul Colorado izvorăşte din Munţii Stâncoşi şi traversează statele americane Colorado, Utah, Arizona, Nevada, California, ajungând apoi în nordul Mexicului, unde se varsă în mare. Fluviul este alimentat în principal de zăpada acumulată iarna la înălțimi mari, înainte de topirea treptată atunci când este cald. Lacul Mead este cel mai mare rezervor din SUA, fiind format de râul Colorado. Acesta a secat din cauza secetei care a afectat SUA, una dintre cele mai grave din ultimii 1.200 de ani.

După două decenii de ploi mai reduse față de normal, nivelul acestui fluviului Colorado, care este vital pentru partea de vest a SUA, este alarmant de scăzut, seceta fiind agravată de schimbările climatice provocate de activitatea umană.

Autoritățile au anunțat reduceri ale consumului de apă

Chiar dacă au primit anual avertismente, statele care depind de fluviu nu au luat măsuri suficiente pentru reducerea necesarului de apă. Din acest motiv, autorităţile federale au decis să impună restricţii. „Pentru a evita un colaps catastrofal al sistemului fluviului Colorado şi un viitor de incertitudine şi conflict, utilizarea apei din bazin trebuie redusă”, a declarat Tanya Trujillo, un oficial al agenţiei federale de resurse de apă. Statul Arizona va primi o cantitate de apă cu  21% mai puţină  în 2023, Nevada cu 8% mai puţin şi Mexic, unde fluviul Colorado se varsă în mare, cu 7% mai puţin. California, care este cel mai mare utilizator al apei fluviului şi cel mai populat stat din SUA, nu va fi afectat anul viitor.

Oficialii din statele afectate au denunţat decizia, pe care o consideră nedreaptă. „Este inacceptabil că Arizona să continue să suporte o parte disproporţionată din povara reducerilor [de apă] în beneficiul altora care nu au contribuit” la efort, au declarat într-un comunicat Tom Buschatzke şi Ted Cooke, doi oficiali ai serviciilor de gestionare a apei în acest stat din sud-vestul Statelor Unite.

Secretarul general al NATO, după Summitul de la Madrid: „Europa și SUA vor sta unite”.











Articolul precedentMii de carduri sociale au fost blocate deoarece beneficiarii au vrut să le vândă sau să cumpere țigări și băutură
Articolul următorPrefectul Capitalei a început verificarea calității apei din lacurile bucureștene