Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

​Românii care nu au asigurare medicală vor putea beneficia de pachetul de servicii medicale de bază, se precizează într-un proiect de act normativ al Ministerului Sănătății, care a fost publicat pe site pentru transparență decizională, potrivit hotnews.ro.

Potrivit noilor prevederi, românii neasigurati se vor putea înscrie și pe listele medicilor de familie, putând beneficia gratuit inclusiv de servicii medicale de prevenție

Oficialii Ministerului Sănătății susțin că astfel vor putea preveni cheltuileli mult mai mari pentru tratarea persoanelor care se îmbolnăvesc. Potrivit secretarului de stat Adriana Pistol, este o propunere a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, fiind persoane neasigurate care sunt înscrise și acum la medicii de familie.vor putea preveni cheltuileli mult mai mari pentru tratarea persoanelor care se îmbolnăvesc. Potrivit proiectului de act normativ, se dorește oferirea pachetului de servicii medicale de bază, care conține mai multe servicii, cum ar fi servicii de prevenție, inclusiv screening și monitorizarea unor boli cronice. ”Este important să cunoaștem aceste lucruri din timp pentru a preveni cheltuieli și suferințe mai mari”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Adriana Pistol a declarat că „CNAS a făcut această propunere, nu am informații privind impactul financiar”.

Ce se prevede în noul proiect de act normativ

„d) pachetul minimal de servicii – se acordă persoanelor care nu fac dovadă calităţii de asigurat şi cuprinde servicii medicale în asistența medicală primară, servicii de îngrijire a sănătăţii, medicamente şi materiale sanitare numai în cazul urgenţelor medico-chirurgicale şi al bolilor cu potenţial endemoepidemic, transport sanitar neasistat, monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lăuzei, servicii de planificare familială și servicii de prevenţie, şi se stabilește prin contractul-cadru şi normele de aplicare a acestuia; persoanele care nu fac dovadă calităţii de asigurat pot beneficia şi de îngrijiri de asistenţă medicală comunitară în condiţiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2017 privind asistenţa medicală comunitară, aprobată prin Legea nr. 180/2017, cu modificările și completările ulterioare, şi ale normelor metodologice privind organizarea, funcţionarea şi finanţarea activităţii de asistenţă medicală comunitară aprobate prin hotărâre a Guvernului.”

Dezvăluire șocantă a cercetătorilor britanici: Medicamentele antidepresive nu au efectul anunțat de doctori

Articolul precedentClaudiu Târziu vede în viitor că AUR va lua peste 50% la alegerile parlamentare: „N-am băut nimic şi sunt în toate minţile”
Articolul următorMii de carduri sociale au fost blocate deoarece beneficiarii au vrut să le vândă sau să cumpere țigări și băutură