Statul începe o nouă goană după bani: ANAF anunță că va controla la sânge veniturile a sute de mii de români

561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat o diferență între veniturile estimate de ANAF și veniturile declarate și impozitate, de 20 de miliarde de euro.

 În timp ce România se află pe locul 1 în Europa la capitolul evazuiune fiscală, statul român nereușind să colecteze taxele și impozitele datorate de către agenții economici, ANAF anunță că le-a pus gând rău românilor. Mai exact, după modelul american, ANAF va începe de la 1 iulie controale masive pentru a verifica veniturile obținute de către persoanele fizice, fiind vorba despre sursă de proveniență a banilor, potrivit economedia.ro. Anunțul a fost făcut vineri de către președintele Fiscului, Lucian Heiuș. „Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează”, a precizat el. Potrivit președintelui ANAF, Fiscul a identificat diferențe de 20 de miliarde de euro între veniturile estimate și veniturile declarate de circa 560.000 de persoane și va verifica aceste sume.


Inspectorii își vor lua informații din orice loc, inclusiv de pe Facebook

Șeful ANAF spune că a constatat cu ” stupoare și cu revoltă” că nu mai puțin de 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat o diferență între veniturile estimate de ANAF și veniturile declarate și impozitate de 20 de miliarde de euro.

„Este o jignire pentru oamenii cinstiți care muncesc greu, uneori de dimineața până seara, să vadă că în jurul lor alții își cumpără case care se învârt după soare, își achiziționează mașini exorbitant de scumpe și nu au lucrat o zi în viața lor și nu au plătit un impozit. Este de asemenea nedrept pentru agenții economici care majoritatea lor își desfășoară business-urile corect, își plătesctaxele și impozitele la timp, iar alți patroni fac evaziune fiscală, folosesc muncă la negru, se îmbogățesc nemeritat și nu plătesc niciun impozit în viața lor. Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând și care în viața lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au, constați că ele sunt aproape inexistente”, a declarat Lucian Heiuș.

Fiscul din România trebuie să facă ceea ce face Fiscul de oriunde în lume, trebuind să controleze și să verifice veniturile și modul de dobândire la persoanele fizice, a avertizat Heiuș

„Am văzut ce bunuri mobile și imobile s-au achiziționat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele în conturile bancare, cu ce sume și-au creditat propriile societăți, cu ce sume și-au majorat capitalurile la societățile pe care le au și ce cheltuieli au putut să angajeze”, a declarat Lucian Heiuș.

Mesajul lui Lucian Heiuș: Fiți deranjați, că venim după voi!

Zonele unde au fost descoperite cele mai mari neconcordanțe sunt Brașov ( 104,25 miliarde lei), București (11,3 miliarde lei), Cluj (29,2 miliarde lei), Craiova (14,3 miliarde lei), Galați (6,3 miliarde lei), Iași (12,4 miliarde lei), Ploiești (12,5 miliarde lei), Timișoara ( 9,4 miliarde lei ).

„Doar 16%, cât este impozitul, dacă luăm de la acești oameni, discutăm de aproape 4 miliarde de euro. Nu mai iau în calcul accesoriile, că poate nu am găsit toate cheltuielile pe care le-au făcut, ca să estimăm cu corectitudine averea pe care au dobândit-o și sursa de finanțare. Nu vă ascund că am discutat cu ANI și au vreo 200 și ceva de cazuri unde există persoane fizice care declară că ar fi donat sume importante de bani către diverși bugetari. Da, voi deranja foarte multă lume. Dar prefer să le spun în față, prin intermediul dumneavoastră: Fiți deranjați, că venim după voi!”, a avertizat Lucian Heiuș.

Inițiativa este lăudabilă, dar la fel de apreciat ar fi dacă statul român s-ar concentra pe lupta împotriva marii evaziuni fiscale. Rămâne de văzut dacă rezultatele acestor controale vor fi semnificative sau dacă și la acest capitol România va fi fruntașă la evaziunea fiscală.

Primul referendum de demitere a unui edil din România va avea loc duminică: Primarul PNL al localității Dumbrăvița, contestat de către liderii USR Brașov

Articolul precedentPrimul referendum de demitere a unui edil din România va avea loc duminică: Primarul PNL al localității Dumbrăvița, contestat de către liderii USR Brașov
Articolul următor„Campionii” sumelor forfetare care conduc „un stat eșuat”