Capela Sixtină (captură aplicație)

Pandemia și restricțiile de circulație au pus aproape întreaga umanitate „în așteptare”, astfel că mulți și-au anulat sau amânat călătoriile, unele poate visate de-o viață.

O aplicație deosebită (pe care o puteti accesa AICI) a Vaticanului aduce Capela Sixtină la numai un click distanță de cei care voiau să o vadă în realitate. Avantajul? Se poate vedea până în detalii, din confortul casei. Dezavantajul? Nu poți simți vibrația minunatelor picturi, a locului, mirosul de artă veche ce îți pătrunde până în pori și îți poate rămâne impregnat pentru vecie, căci sunt lucruri în viața ce se „imortalizează” printr-un clipit sau o inspirație.

Capela Sixtină este unul dintre cele mai vizitate locuri din Palatul de la Vatican din Roma, aflându-se în partea dreaptă a Catedralei Sfântul Petru. Aceasta este capela palatului papal, fiind zidită ca loc de taină şi de reculegere, între anii 1472-1483, în vremea pontificatului Papa Sixt al IV-lea, şi pictată de renumitul artist Michelangelo Buonarroti, în anul 1510.

Michelangelo nu este singurul artist care și-a lăsat „urmele” în Capela Sixtină, chiar dacă aceasta este renumită pentru frescele lui Michelangelo. Cu mult înaintea lui Michelangelo, Botticelli a fost cooptat pentru  a realiza fresca celor doi pereţi lungi ai capelei: o parte spune povestea lui Moise, cealaltă povestea lui Hristos. Iar aceste picturi timpurii fac parte dintre cele mai mari cicluri pictură de frescă ale Europei.

Cartea Facerii, de la Creație până la Noe

Revenind la capodopera realizată de Michelangelo, în principalele nouă panouri din centrul tavanului, acesta înfăţişează povestiri din Cartea Facerii de la Creaţie până la povestea lui Noe. Cu toate acestea, Michelangelo a pictat panourile în ordine cronologică inversă, terminând cu scenele în care Dumnezeu crează soarele, luna, Pământul, întunericul şi lumina. Michelangelo spunea că a lăsat în mod deliberat imaginile cu Dumnezeu pentru final, când tehnica frescei sale s-ar fi îmbunătăţit, ştiind că acestea ar fi cele mai provocatoare, el dorindu-şi să exceleze în realizarea portretului divin.

Capela Sixtina se remarcă și prin simplitatea exterioară, în opoziție cu încărcătura metaforică a interiorului. O clădire dreptunghiulară, înaltă, din cărămidă, fără podoabe. Nu are nici faţadă mare şi nici uşă de intrare pentru procesiuni: toate punctele de intrare sunt interne, din alte părţi ale Palatului papal. Mai mult, potrivit descoperă.ro, în urma unor analize ale oamenilor de știință, a fost descoperit secretul din frescele lui Michelangelo.

ÎPS Teodosie consideră că alternativa la educație este credința

Articolul precedentEfect de domino: Restricțiile au dublat prețurile în restaurante!
Articolul următorZeci de percheziții în dosare de evaziune fiscală cu mașini „second-hand”