Foto: ZF.ro

Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, a ținut să explice ieri de ce un viitor spital nou în Craiova construit prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu există nici măcar pe hârtie.

Aceasta în condițiile în care, potrivit susținerilor edilului, a trecut aproape un an de când primăria pe care o conduce a făcut primele demersuri pentru ca un proiect privind construirea unui spital pediatric să fie luat în seamă.

Mai precis, din ce arată Lia Olguța Vasilescu, pe 25 februarie anul trecut a fost depusă o adresă la Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Sănătății, prin care arăta că municipiul Craiova intenționează construirea unui spital de pediatrie din fonduri europene, iar ulterior, în iunie, a revenit „cu adresă la cele două instituții, reafirmând dorința noastră de a fi prinsă investiția în PNRR, după ce nu primisem niciun răspuns la prima adresă, iar printre primari se cam știa cine e pe listă”. Demersurile nu au dus la nimic, mai spune primarul Craiovei, care dezvăluie și la ce concluzie a ajuns, după ce s-a uitat în PNRR.

Am citit în PNRR-ul apărut pe site-ul Comisiei Europene că toată Oltenia nu are niciun spital nou în PNRR, în schimb orașele din Ardeal au câte două, trei sau chiar patru spitale fiecare! Să aibă! Dar de ce Oltenia nu merită nici măcar unul construit nou?

Să fie pentru că nouă ni se tot promite spitalul regional și nu ne mai calificăm? Nu, pentru că și Cluj Napoca are spital regional și încă patru pe lista PNRR! Să fie pentru că nu am depus noi adresă la timp? Nu, pentru că am transmis intenția în același timp cu alte municipalități! Să fie din cauză ca alții aveau proiecte mai mature? Nu, fiindcă noi aveam studiul de prefezabilitate, iar alții nu aveau nimic. Și, oricum, puteau să ne prindă la faza a doua, unde nu se cerea decât proprietatea terenului, dar nu ne-am „calificat „nici acolo. Să fie din cauza metodologiei care să fi stabilit criterii pe care nu le îndeplinim? Nu, pentru că NU S-A PUBLICAT NICIO METODOLOGIE! Să fie din cauza unei HG care nu ne-a amintit? Nu, pentru ca nu s-a publicat nicio HG!

Ca să știți: nu a existat metodologie, nu au existat criterii de eligibilitate, nu au lucrat specialiști din Ministerul Sănătății la criterii sau la lista cu spitalele aprobate spre finanțare! Au știut de această listă doar ministrul Ghinea si secretara de stat Andra Migiu, tot membră USR”, susține Lia Olguța Vasilescu.

Cu toate acestea, potrivit lui Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, USR ar fi cel care a deblocat contractele pentru construirea de spitale regionale la Cluj, Iași și … Craiova. Susținerile lui Ghinea vin într-un alt context, după ce ministrul Sănătății Alexandru Rafila a susținut, la Antena 3, că a fost descoperit un proiect în valoare de 5 milioane de euro în PNRR, pentru care consultanța costă 25 de milioane de euro.

Iar ieri, după ședința de Guvern, Rafila le-a dat un răspuns celor din USR, afirmând că „este o mare confuzie. Din păcate, spitalele regionale nu sunt finanţate din PNRR”.

Articolul precedentAustria anulează aproape toate restricţiile Covid-19 
Articolul următorComisia juridică a Camerei Deputaţilor dezbate proiectul privind desfiinţarea SIIJ