Captură video: Facebook/Marcel Ciolacu
Captură video: Facebook/Marcel Ciolacu

Chiar dacă ne mai desparte un an până la alegeri, inclusiv cele prezidențiale, în spațiul public se fac discuții vizavi de viitorii candidați pe care vor „paria” partidele.

Un răspuns clar încă nu există, aparent fiind în continuare prea devreme, cel puțin în tabăra social democrată, care anunță însă că are planuri mari.

Explicațiile au fost oferite aseară de liderul PSD Marcel Ciolacu la România TV, care a reluat retorica pe care a adoptat-o de când conduce partidul: social democrații iau în calcul o cu totul strategie, pentru a fi sigură reușita la prezidențiale.

Am anunțat în interiorul partidului și în spațiul public foarte clar că desemnarea candidatului pentru funcția de președinte al României din partea PSD se va face cu totul altfel. Nu o să mai fie o decizie a unui număr mic de oameni.

Întâi să mă hotărăsc dacă eu voi intra în această competiție. Cu certitudine cred că România are nevoie de un președinte de stânga. Un om care împărtășește principiile de stânga. E nevoie de o schimbare după 20 de ani pentru cel care va ocupa funcția de președinte al României. Sunt oameni de stânga în România care pot ocupa cea mai înaltă funcție.

Când avem discuția de candidaturi tot timpul ne gândim numai la oameni politici. Poate că PSD de această dată nu va veni neapărat cu un om politic, ci cu un intelectual. (…)

Partidul alege. Va exista o competiție internă în care se va înscrie cine dorește. Eu doresc să poată candida și alte personalități care nu sunt neapărat în partid. Lumea s-a schimbat.

Partidul s-a maturizat mult în ultima perioadă și a învățat foarte mult din propriile greșeli și din greșelile celorlalți lideri. Partidul are maturitatea să-și aleagă cel mai bun candidat”, a declarat Ciolacu pentru sursa citată.

Discuția, după cum s-a și subliniat, se face pe aceeași temă de mult timp. În mai 2021, Sorin Grindeanu asigura că PSD are în vedere pentru alegeri un candidat „ideal”. De pe atunci este avansat inclusiv numele lui Mircea Geoană – președintele pentru o noapte din 2009, care, în viziunea lui Grindeanu, ar fi fost de fapt adevăratul câștigător al alegerilor, și nu Traian Băsescu.

La acea vreme, Ciolacu asigura că se schimbă paradigma ca președintele PSD să fie și candidatul la prezidențiale, dat fiind că „schema” nu a mai funcționat de pe vremea lui Ion Iliescu, și că „am lăsat o uşă deschisă şi eventualităţii să aducem un candidat apropiat Partidului Social Democrat, dar care în acest moment nu este actor în prima scenă a partidului”.

La un an distanță, în iulie 2022, purtătorul de cuvânt al PSD Radu Ștefan Oprea puncta însă că „este încă prea devreme să discutam acest subiect” – respectiv un candidat cert din partea PSD, fie chiar și Geoană.


Articolul precedentADI „Deșeuri” Hunedoara, amendată cu 1.000.000 de lei pentru atribuirea ilegală a unui contract Supercomului lui Ciuclea
Articolul următorUSR a lansat site-ul bodedemisia.ro, care a fost atacat cibernetic de pe adrese IP mascate prin Rusia, China sau India