După mai multe scrutinuri în care președinții PSD au pierdut alegerile pentru Cotroceni, social democrații vor să schimbe foaia și să meargă pe modelul american, cu un candidat care să fie desemnat în urma unor alegeri preliminare. În emisiunea Insider Politic, de la Prima TV, Sorin Grindeanu a anunțat că se lucrează la „profilul candidatului ideal” pentru alegerile prezidențiale, mai ales că social democrații și-au propus să „bifeze” toate cele patru serii de alegeri din 2024, de la locale la europarlamentare, de la parlamentare la prezidențiale, căci fără câștigarea acestora din urmă întregul efort poate fi considerat un eșec, în opinia sa.

„Sigur că lucrurile acesta nu se fac, vrea Grindeanu să candideze, vrea Firea (n.r. prim vicepreședinți ai partidului). Cred că lucrurile trebuie abordate într-un mod profesionist. Trebuie să vedem profilul care s-ar potrivi cel mai bine, pentru că PSD-ul ştie sau cel puţin a arătat că din 2000 încoace, de când nu a mai câştigat alegerile prezidenţiale, ştie foarte bine să îşi ducă candidatul în turul doi. E evident că PSD-ul, indiferent de candidat, şi-l duce în turul doi. Dar tot aşa de evident e că nu a ştiut să câştige turul doi.  Noi trebuie să învăţăm din greşeli şi atunci trebuie să construim, din punctul meu de vedere, în alt fel aceste alegeri prezidenţiale din 2024. Cum? Haideţi să vedem cam ce profil ar vrea nu pesedistul, e important, sunt importanţi votanţii PSD, dar nu ajung ca să faci 50 un pic”,a spus Sorin Grindeanu.

Geoană, câștigătorul PSD din 2009

 Totodadă, Sorin Grindeanu a precizat că nu exclude nici candidatura lui Mircea Geoană, cel care concura în 2009 împotriva lui Traian Băsescu, acesta din urmă bifându-și al doilea mandat de președinte.

„Nu o exclud, nu pot să spun că aduce victoria sau nu. E un fost lider al PSD, care sunt convins că a câştigat alegerile în 2009. E convingerea mea personală şi nu cred că doar a mea. În acest moment ocupă o funcţie extrem de importantă, e secretar general adjunct al NATO, care are un profil european, euro-atlantic, care e un om de stânga”, a completat fostul premier.

Ultimele alegeri prezidențiale câștigate de PSD au fost cele din 2000, când Ion Iliescu îl invingea, în turul al doilea, pe Corneliu Vadim Tudor. Adrian Năastase a piedut în fața lui Traian Băsescu, în 2004, Geoană, tot cu Băsescu, în 2009, Victor Ponta și Viorica Dăncilă, în fața lui Klaus Iohannis, în 2014, respectiv 2019.

De altfel, decizia de modificare a statutului PSD, cu privire la candidatura pentru prezidențiale a fost luată de Marcel Ciolacu, arată cumva o teamă de a nu pierde alegerile, așa cum s-a întâmplat cu foștii președinți ai partidului, dar și încrederea încrederea formațiunii.

PSD va da președintele României, în 2024

Articolul precedentConcedieri din cauza cumulului pensiei cu salariul de la stat
Articolul următorAlexandru Muraru, noul șef interimar al PNL Iași